580 са жертвите на войната по пътищата през 2014 г.

580 са жертвите на войната по пътищата през 2014 г. | StandartNews.com

София. 580 са жетвите на войната по пътищата само за 2014 година. Това сочи статистика на МВР пред ВМА при „брояча на жертвите" по повод Международния ден на възпоменание на жертвите.

„До октомври месец 24 деца са загинали вследствие на катастрофи – 3 като пешеходци, 4 като водачи, а останалите като пътници в превозни средства", разказа комисар Антон Антонов, заместник-директор на Дирекция „Опазване на обществения ред" и „Контрол на пътното движение" в ГД „Охранителна полиция" към МВР.

"Проблемът с децата е проблем на нас възрастните като родители и като контролни органи, която правят организацията на движението по пътищата. Във всички случаи ние носим отговорност за всички тези неща, когато децата се движат като пешеходци и не сме им обяснили правилно маршрута или някой с нежеланието си да спазва закона е предизвикал тези неприятни ситуации. Когато децата загиват като водачи и като пътници, ние пак сме били длъжни да не им предоставяме ключовете от превозното средство или да ги превозим правилно със съобразена скорост", заяви комисар Антонов.

По думите му, днешният ден е много подходящ за това всеки да се замисли как се движи по пътищата, да бъде толерантен и отговорен.

„Най-важното е всеки да си преосмисли поведението. Последните 5 години значително се снижи броя на загиналите по пътищата. Не са малко 580 човека, но сравнено с 2007-2008 година, те са почти на половината. Оптимисти сме, че занапред ще продължи това намаляване", каза още комисар Антон Антонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай