5 вкусни идеи за закуска

Казват, че денят се познава по сутринта, а сутринта - по закуската

5 вкусни идеи за закуска | StandartNews.com

Казват, че денят се познава по сутринта, а сутринта - по закуската. Според специалистите тя е най-важното хранене за деня, защото задейства метаболизма и настройва цялостния тонус на организма.

Ето 5 вкусни идеи за закуска, при това и здравословни:

1. Извара с плодове. Може би не намираш изварата сама по себе си за вкусна храна, но е време да я преоткриеш в сладка комбинация с любимите ти пресни или сушени плодове. Изварата е източник е на аминокиселини, витамини от група А, В и С, както и белтъчини и фолиева киселина. Освен това изварата абсорбира мазнините, попаднали в организма от други храни, и така не позволява да се натрупват.

2. Пълнозърнест сандвич със сусамов тахан и плодове. Сусамовият тахан е естествен имуностимулатор. Само една лъжица от него на ден може да осигури на тялото ти 10-12% от нужните на организма количества желязо, селен и цинк.

3. Бананови палачинки. Необходими са ти само 3 съставки, за да си спретнеш тази вкусотия в новия й по-здравословен вариант – 2-3 яйца, 2 банана и ½ с.л. бакпулвер. Смачкваш бананите, разбиваш яйцата, смесваш всичко и слагаш в тигана. Ако нямаш тефлонов, можеш да пробваш да намажеш обикновен такъв с малко краве масло, за да не залепва сместа.

4. Авокадо тост. То е и една от най-здравословните храни на планетата, съдържащо в себе си над 25 основни хранителни вещества. А как да откриеш правилното авокадо? Избери това с грапава кора – техният вкус се смята за най-плътен и наситен, а и са по-лесни за белене. За да го овкусиш, можеш да използваш сол, пипер и няколко капки лимон или лайм. Хлябът е по-вкусен, когато е препечен и хрупкав, а към него можеш да прибавиш и протеин под формата на извара, котидж или яйце. Не забравяй, че авокадото е високо калоричен плод, заради завишеното си съдържание на мазнини.

5. Смути. Отличен избор за закуска ако искаш да хапнеш вкусно, полезно и бързо едновременно. Можеш да комбинираш всевъзможни суперхрани под формата на пресен спанак, сурови ядки, семена, пресни и сушени плодове, различни зеленчуци, прясно мляко и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай