5 причини за ябълки всеки ден

Хрупкави, сладки или леко кисели, ето как да ги включите в менюто си

5 причини за ябълки всеки ден | StandartNews.com
  • Хрупкави, сладки или леко кисели, те са любима храна за много от нас. Неслучайно влизат в много режими за отслабване и поддържане на форма.

1. Стимулират отслабването
Редовната им консумация подобрява храносмилателната система и подпомага процеса на отслабване (разбира се, в комбинация с достатъчно движение).

2. Имат ниско съдържание на калории
Калориите в ябълките са с по-ниска плътност. Каквото и да консумирате, може да подобрите перисталтиката и да се заредите с фибри, похапвайки по една или повече ябълки за деня.

3. Богати са на фибри
Ако искате да си набавите повече фибри, не изрязвайте корите на ябълките. Важно е и какъв сорт ще ядете. За поддържане баланса на кръвната захар се препоръчват зелените, по-кисели ябълки.

4. Засищат организма
Ябълките са с високо съдържание на вода - цели 85%. Ако искате да заситите глада си, ябълките имат по-добър ефект от храни като яйца, сирене и боб.

5. Задоволяват нуждата от сладко
Понякога тялото изпраща измамни сигнали и ни кара да прекаляваме с вредната храна. Например със сладкото. Ябълките са с нисък гликемичен индекс. Тъй като хем са сладки, хем засищащи, чрез тях ще успеете да овладеете апетита за шоколад или други десерти.

 

Шпиковано телешко с ябълки

Продукти: телешко месо - 600 г, бонфиле, ябълки - 2 бр., лимони - 1/2 бр. сока, лимонова кора - 2 ч.л. настъргана, брашно - 1 с.л., червено вино - 120 мл, сухо, олио - 5 с.л., индийско орехче - ? ч.л. настъргано, канела - 1/2 ч.л., черен пипер - на вкус, сол - на вкус

Приготвяне: Измитите ябълки разрежете на четвъртинки, почистете ги и всяко парченце разрежете отново на четири, сложете ги в чиния, полейте ги с лимоновия сок, поръсете ги с лимоновата кора и ги оставете да отлежат 10 мин. Измийте телешкото месо, подсушете го с домакинска хартия, натрийте го с индийското орехче, черен пипер и сол, направете дълбоки разрези в него и го шпиковайте с ябълките. Поставете го в тава, поръсете го с канелата, полейте го с 3 с.л. олио и го сложете в загрята до 175 градуса фурна да се пече 40 мин. Извадете месото, поръсете го с брашното и останалото олио и го печете още 15 мин. Налейте червено вино в тавата, намалете фурната до 150 градуса и печете ястието още 10 мин. Нарежете печеното телешко на филийки, разпределете го в чинии и го сервирайте, докато е още горещо.

 

Торта с белтъчена заливка

Продукти: За тестото: 200 г брашно, 100 г масло, 50 г захар, 2 жълтъка

За пълнежа: 1/2 кг ябълки, 200 г захар, 50 мл. вода, 50 г орехи, 1 с.л. масло, 2 белтъка

Приготвяне: От всички продукти се омесва тесто, разточва се и получената от него кора се поставя в тава или форма за печене. Набожда се с вилица на няколко места. Пече се 20 минути в гореща фурна при 200 градуса. Ябълките (1/2 кг) се почистват от кората, дръжките и семчиците и се настъргват на едрото ренде. Прибавят се захар (50 г), масло (1 с.л.), вода (50 мл.) и се вари на слаб огън. Непременно трябва да се разбърква, за да не загори. Орехите (50 г) се изпичат на тиган и се начукват. Прибавят се към ябълките.

Белтъците на яйцата (2 бр) се разбиват със захар (200 г) на твърд сняг. Кората се покрива с пълнежа от ябълките. Покрива се с белтъчената пяна и тавата се слага във фурната за не по-малко от 10 минути. Пяната трябва да добие златист цвят.

 

Класически виенски щрудел

Продукти: (за тестото) брашно - 200 г, вода - 75 мл, краве масло - 50 г, сол - щипка

(за пълнежа) ябълки - 3 бр., стафиди - 50 г, бадеми - 50 г сурови, захар - 100 г, лимонов сок - от 1 лимон, канела - щипка, ванилия - 1 прахче, масло - 50 г, галета - 4 - 5 с.л.

Приготвяне: Пресейте в купа брашното с щипка сол. Излейте в купата 50 г разтопено и леко охладено краве масло и 75 мл хладка вода. Замесете тесто. Направете го на топка.

Откъснете парче хартия за печене и сложете тестото в средата ?. Съберете краищата да стане на бохча и леко усучете.

В тенджера загрейте 500 мл вода. Отдръпнете съда от котлона и сложете хартиената бохча с тестото във водата. Захлупете съда и оставете тестото за 30 мин. докато се отпусне добре.

Докато това стане сложете стафидите в купичка и покрийте с хладка вода, налейте 1-2 с.л. ром за да се ароматизират. Обелете и нарежете на малки парченца ябълките. Сложете ги в тиганче, излейте сока на 1 лимон и сложете 100 г захар.

Гответе на умерен огън 5-6 мин., след което отдръпнете съда и прехвърлете ябълките в цедка за да се отцеди и малкото останал сок. Към охладените ябълки добавете подсушените стафиди, едро счуканите бадеми, галетата, щипка канела и една ванилия. Объркайте добре продуктите.

Извадете отпуснатото тесто. Разточете го на правоъгълник с дебелина 3-4 мм. Намажете листа с 50 г разтопено краве масло и сложете плънката.

Прехвърлете по тясната част върху нея и похлупете добре с другата. Подгънете двата края на щрудела. Сложете в тава застлана с хартия за печене и намажете с разтопено краве масло.

Изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 35 мин. или до приятен загар. Готовия щрудел поръсете обилно с пудра захар и нарежете след като се е охладил напълно.

 

Канелен кекс с орехи

Продукти: 3 яйца, 600 г брашно, 100 мл. олио, 250 г захар, 400 г кисело мляко, 300 г ябълки, 100 г орехи, 1 с.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер

Приготвяне: Яйцата (3 бр) се разбиват в дълбока купа заедно със захарта (250 г), докато сместа побелее. След това към нея се добавят олиото (100 мл.) и киселото мляко (400 г) и отново се разбива. Накрая се добавят предварително смесените и пресяти брашно (600 г) и бакпулвер (1 ч.л.), и сместа се разбърква до получаването на гладко кексово тесто. Към нея го се добавят настърганите ябълки (300 г), смлените орехи (100 г) и канелата (1 с.л.). В намаслена и поръсена с брашно форма за кекс се изсипва сместа. Кексът се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 45 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай