3 хлапета в битка за място в забавачка

3 хлапета в битка за място в забавачка | StandartNews.com

София. Средно три хлапета в София се борят за едно място в детските ясли и градини от есента. Това става ясно от данните на системата за електронно класиране на Столична община, в която родители са регистрирали общо 26 хиляди деца, чакащи ред за забавачка. Кандидатстването завърши вчера, а днес се очаква да излезе първото класиране. От данните на системата става ясно, че на този етап свободните места наесен за първа група в детските градини са 3761. За яслите, където се записват хлапета набори 2011 и 2012 г., вакантните места са съответно 2683 и 1694. За по- големите малчугани-  втора, трета и четвърта група, общинските детски градини са обявили 249 свободни места.

Недостигът на места за 5- и 6-годишните обаче е преодолян с отварянето на забавачки за тях в столичните училища, отчетоха преди време от Столична община. Миналата есен в София бяха осигурени над 660 места в над 30 групи за 5- годишни в няколко школа. Отделно за детска градина са записани 9000 хлапета в тази възраст. Част от хлапетата на 5 и 6 г. обаче посещават частни забавачки. Така незаетите от тях места в общинските детски градини ще бъдат пуснати за ново класиране на по-малките.

През 2014 г. кметството очаква да предложи още 2000 места в новоразкрити групи. Те са в разширения на съществуващи детски ясли и градини или в напълно нови сгради, които в момента се строят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай