300 милиона гледат коронацията

Чърчил е против церемонията да бъде показана на малкия екран

300 милиона гледат коронацията | StandartNews.com
  • Чърчил е против церемонията да бъде показана на малкия екран

През 2018-та, за да отбележи 65-тата си годишнина на трона, кралицата удостоява с вниманието си едночасов специален спектакъл, излъчван по няколко телевизии. "Коронацията" - така се казва представлението, се завърта на три континента, като включва и коментари от самата кралица. "Това е нещо като дефиле за рицарство - и старомоден начин да се правят нещата.", казва тя във филма. "Виждалa съм една коронация. Втората, на която присъствах, беше моята. Това е доста забележително."

Днес, когато публиката по света опознава ранните години от царуването на Елизабет Втора чрез развлекателни сериали като "The Crown", самата тя си припомня онзи ден в Уестминстърското абатство. Церемонията, наблюдавана от 300 милиона души, е най-гледаното събитие в историята. Тогава за първи  път предаване от Европа се излъчва на живо в толкова много държави. Сър Уинстън Чърчил и много други политически фигури са против, но, естествено, кралицата взима окончателното решение.

Смята се, че 27 милиона души във Великобритания са били строени пред малкия екран, а 11 милиона са слушали живото предаване по радиото.

И други разкази на очевидци за събитието от 1953-та са споделени в "Коронацията". Лейди Гленконър, видна придворна дама, едва не припада от вълнение на коронацията в Уестминстърското абатство. Интервюирано е и тогава 12-годишно момче от хор - то пее соло, когато колегите му, поразени от момента, губят гласа си.

"На моменти се чувствах ужасно, защото каретата не беше много удобна", спомня си Елизабет Втора.

За последните 900 години коронясванията са се провеждали в Уестминстърското абатство, а преди това в манастири в Оксфорд, Кентърбъри и Бат. Елизабет Втора е шестата кралица, коронясана в абатството.

Роклята за коронацията е творение на дизайнера Норман Хартнел и е пазена в тайна до деня на събитието. Стаята, в която съхраняват модела, е охранявана от полиция.

Тронът, на който кралицата е била коронясана, е този за Светия Едуард, направен през 1300-та и е използван за всяка коронация оттогава.Принц Чарлз получава специална ръчно рисувана детска покана за коронацията на майка си. 8251 гости са присъствали на церемонията. Букетът на Елизабет Втора е бял с орхидеи, лилии, карамфили, жасмини.По повод коронацията били организирани улични тържества не само в Обединеното кралство, но и в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай