25-метров кръст ще пази Петрич

Поляната, където би трябвало да е кръстът

25-метров кръст ще пази Петрич | StandartNews.com

Проектът "Света гора" събира в пръстен културно-историческите забележителности

Турците запалили крепостта "Гяур Калеси", за да заловят красива девойка, тя избрала смъртта

Преди седмица граждани от Петрич инициираха кампания за поставяне на Кръст над града. Своя проект условно са нарекли "Петричката Св. Гора". Той ще обедини всички исторически места над града.

Първа стъпка от проекта е поставянето на 25-метров кръст под местността Тодоров гроб. Там ще бъде вдигнат и православен параклис, а до него ще има зона за отдих, кафе, чайна, палатков лагер, площадно пространство.

В инициативния комитет влизат учител, депутат, юрист, свещеник и пенсионери. Вестник "Стандарт" реши да провери на място какво представлява този проект и кои са историческите местности, които ще обхване новият туристически обект.

В Петрич сме. Тръгваме по-рано, защото слънцето в югозападния град грее по-силно, температурите през летния сезон често надхвърлят 40 градуса. Пътеката изглежда стръмна и въпреки ранния час все още усещаме задуха от града. След кратко изкачване стигаме и до първата местност. Преди да продължим по пътеката, спираме, за да прочетем табелата: "Пази гората чиста. Аз ще те надживея!". Продължаваме нагоре до поляната, върху която би трябвало да бъде издигнат кръстът. Точно над нея се намира древната средновековна крепост "Гяур Калеси".

Легендата разказва, че в края на XIV в. твърдината е разрушена от турските завоеватели. И след това нападение Петрич официално пада под турско робство. Между защитниците на крепостта имало и една невероятно красива девойка, която по време на боя развявала знаме, оцветено в зелено - символ на свободата. Синът на турския бей харесал българката и поискал да я вземе в своя харем. Той изпратил дарове на момичето, но то ги върнало. Турците решили да подпалят цялото кале, като си мислели, че след като пламне всичко, заедно с бягащите ще излезе и "лъчезарната красавица". Но за тяхна почуда нито един от петричаните не напуснал крепостта, всички загинали в огъня. Застанал до тялото на обгорялата девойка, беят наредил тя да бъде погребана и на гроба й да бъде засято цвете, алено като кръвта й и достойно за нея.

Иманяри разкопават за съкровище

Не намерихме мястото, където е погребана девойката, загинала, за да запази честта си и вярата си. От крепостта е останало съвсем малко. Тръните и избуялата растителност показват, че крепостта така и не е била възстановявана повече. Днес единствените, които редовно я посещават, са иманярите. Те не се отказват да търсят заровено златно съкровище, за което се разказват легенди. Търсейки имането обаче се разрушават и унищожават ценни исторически находки. А такива все още има наоколо. Дори нашият екип се натъкна на част от глинен съд с овална форма, за който предположихме, че е от делва или от кана.

Разцветът на крепостта "Гяур Калеси" е бил през XIII-XIV век. Стената е с дебелина 1,80 м, градена е от грубо обработени камъни, споени с бял хоросан, на места и с червен. Крепостта е защитавала средновековния Петрич, разположен в подножието й.

Предполага се, че името на града произлиза от гръцки. Петрич и районът му са завоювани от турците в края на XIV век, най-вероятно около 1382 г. и градът става османски административен и военен център.

Спорят на войник или партизанин е Тодоров гроб

Продължаваме нагоре по пътеката и стигаме до "Тодоров гроб". Намира се в южното подножие на възвишението "Гяур Калеси", в рамките на средновековната Петричка крепост. За местни хора и историци това място представлява сакрална вековна история, чието начало се поставя от средновековен параклис "Св. Теодор Тирон". Не е ясно кога точно параклисът спира своето съществуване, вероятно това става преди 90-те години на XIX в. Допреди няколко десетилетия мястото около "Тодоров гроб" е било поляна, наричана от хората Тодорова поляна. Днес от древния параклис нищо не е останало, за сметка на това има гроб и олтарно долапче, което хората наричат параклис. Местните влизат в разногласие относно тази местност. Една част от историците, които са се занимавали с нея, смятат, че там човек не е погребан, а гробът е изграден за означаване на мястото на стария параклис. Не са малко и тези, които смятат, че на мястото всъщност наистина има погребан. Историите кой е този човек са много. Според някои става въпрос за воин, защитавал древната крепост. За други е войник от Балканската война, а според трети е партизанин на име Тодор.

Олтарното долапче или т.нар. параклисче е поставено през 2008 г. по инициатива на архиерейския наместник на гр. Петрич иконом Ангел Кочев. Идеята е там да бъде изграден малък параклис, посветен на св. Теодор Тирон, но до момента тя е неосъществена.

До крепостта са датирани и други храмове, като например средновековният параклис "Св. Атанасий" и църквата "Св. Архангел". От тях почти нищо не е останало.

Един от действащите днес храмове също ще влезе в новия проект. Това е църквата "Св. пророк Илия", която се намира на 40 минути пеша от крепостта "Гяур Калеси". Историята на храма и до днес е неясна. Според археолога Сотир Иванов, който е уредник в Историческия музей в Петрич, се предполага, че докъм XVII в. тук има средновековен комплекс, включващ православен храм и гробищен парк, които влизали в пределите на древната крепост. Иначе църквата е построена през 1923 г. с помощта и даренията на жителите на Петрич.

От храм "Св. Илия" се насочваме към квартал Виздол, който се намира в подножието на планината. Оставаме с впечатлението, че тук наистина е съществувал живот и през средновековието, та даже и по-рано. Тръгваме си и с глиненото парче, което намерихме в подножието на древната средновековна крепост.

Според Владимир Митрев, който е един от инициаторите за създаването на този комплекс, "ситуирането на Християнския Кръст в тази част на Беласица ще продължи започнатата от турско време духовна ос, от която светлината потича към града, за да утоли жадните духом. Град Петрич има своята история, тази местност също".

Трябва да има и параклис на "Св. Теодор Тирон"
Иконом Ангел Кочев, архиерейски наместник на гр. Петрич

- Отец, как се роди идеята за поставянето на кръста над Петрич?

- Това не е нова идея, тя всъщност е от години. В много места на България и в нашата област, и дори в нашата община има селища, които ни изпревариха. Това не означава, че ние сме се отказали. И аз лично се радвам, че всичко това идва до завършек. Идеята вече съвсем сериозно се поднася на обществото и след като се изградят проектите, те ще бъдат изложени пред нашата общественост. Ако трябва нещо да се промени, при всички случаи тя ще се изпълни.

- Как и защо избрахте мястото на поставянето на кръста?

- Относно мястото и аз имам бележки. Защото така малко нещата дойдоха от страна на организаторите точно къде трябва да бъде мястото. Засега то се ориентира под местността Тодоров гроб или това е мястото над крепостта "Гяур Калеси". Би могло да се визира и друго място, защото когато говорим за "Гяур Калеси", се вижда кръстът, но когато слезем в града, мястото се засенчва и изобщо не се вижда. Може да се постави в посока на храма "Св. Петка", която се намира западно от Петрич. Там вече той ще се вижда.

Една от идеите за поставянето на кръста е да бъде над днешното читалище "Братя Миладинови", където ще бъде на централно място, но това са подробности. Поставянето на този кръст трябва да обединява. Организаторите са от политическа партия ГЕРБ, което няма нищо лошо, че те са инициатори на тази отдавна голяма мечта - да имаме кръст над Петрич. Аз ще държа да се включат повече общественици, не бива да се делим. Трябва да се обединяваме.

- Къде е църквата в тази организация, тя с какво ще допринесе?

- На нас се обадиха в последния момент, разбира се, ние като православни християни ще ги подкрепим в самото изграждане на кръста с неговия вид. Разбира се, ще помогнем, ако е нужно и с финанси. Мястото на църквата, преди всичко, е в молитвата, като изразява и благодарността си към Бога кръстът Христов да се издига високо. Около кръста ще има специално изградена площадка, ще се минава по една специално пригодена пътека към древната крепост. Това всичко ще бъде един комплекс и моята идея е при кръста да има и малък параклис.

- Ако се построи параклис до кръста, на кого ще бъде посветен?

- Още не мога да кажа със сигурност, но ако се качим по-нагоре оттам, където организаторите искат, т.е. в местността зад крепостта "Гяур Калеси", се намира т. нар. "Тодоров гроб", би трябвало параклисът да бъде посветен на св. Теодор Тирон. Защото в тази местност има данни за средновековен храм, посветен на този светец. Това е точно над мястото, което в момента е определено за поставяне на кръста. При всички случаи кръстът трябва да е колкото се може по-високо.

- Кога започва организацията по създаването на Кръста? Ще има ли официално откриване и освещаване?

- При всички случаи ще трябва да има, но в момента все още се изгражда проектът от организаторите. Като се направи проектът, ще бъде представен на гражданите, ще се вземат предвид и бележките, които евентуално ще постъпят и тогава, което официално се одобри, ще бъде построен.

- А защо точно "Петричка Света Гора"?

- Защото около древния град Петрич още от първите векове имаме присъствието на православното християнство. Тук са минали и св. апостоли на път за Мала Азия, и т.н. Има много православни светилища над града, и то още преди официално България да приеме Христянската вяра.

Мемориалът ще се вижда от целия град
Владимир Митрев, инициатор за поставянето на кръста над гр. Петрич

Владимир Митрев е роден на 19.05.1983. Над 10 г. работи като управител на проекти, архитект-проектант, инженер-проектант, авторски надзор, инвеститорски надзор и консултации. Завършил е Университета по Архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/. Той е и инициаторът за създаването на кръст над Петрич.

- Г-н Митрев, как се роди идеята за поставянето на кръста над Петрич?

- Идеята я има от доста време, но днес започваме по-сериозна работа за нейната реализация. Група млади хора, подкрепени от народния представител Димитър Танев и кандидата за кмет от ГЕРБ на гр. Петрич - Димитър Бръчков, също се включиха активно. В момента се работи с две министерства - МЗХ, тъй като Беласица като територия попада под негова юрисдикция, и МОСВ - поради статута на планината като природен парк. Изготвят се становища, съгласувателни писма и др.
Кръстът е най-свещения символ за християните. Неговата височина ще бъде около 25 м. и ще се вижда от почти целия град. Предвижда се художествено и декоративно осветление. Пространството около мемориала ще бъде облагородено и оформено като зона за отдих и почивка. В подкрепа на инициативата се включва и проф. Старчев - скулпторът на паметника "1300 г. България". Изработват се няколко варианта, като обществото и духовното настоятелство ще изберат кой от тях да се реализира. По сходен начин са направени Мемориални кръстове над наши градове по Черноморието и Балкана, както и в с. Първомай, в нашата община.

- Как и защо избрахте мястото на поставянето на кръста?

- През 1912 г. на този скат от планината, петричани се сдобиват с параклиса "Св. Петка Българска". Малко по-късно през 1923 г. над града, на Илия баир, се изгражда и храм "Св. пророк Илия". В непосредствена близост е и Тодоров гроб, като по-предложение на духовното настоятелство бъдещият параклис ще бъде "Св. Тодор Тирон". Кръстът ще бъде ориентиран изцяло към града, като естествено бъдат спазени и църковните канони.

- Кои други исторически обекти ще обхваща комплексът?

- В дадената територия, извадена от природен парк "Беласица", ще се обособят: Местност с културно-религиозен и исторически характер, включваща параклис и Християнски Кръст. Туристическа зона - с място за палатков лагер, чайна, кафе и място за контролиран огън. Атракциони, площадно пространство и др.

В непосредствена близост е и крепостта "Гяур Калиси", носеща духа на нашия град. На по-късен етап се предвижда и изцяло ново парково пространство в яката на планина Беласица, над кв. "Виздол", местността "Перманик," обхващащо т. нар. "любовна алея", за която старите петричани милеят.

С тази инициатива се предвижда около град Петрич да се изгради един пръстен от културно-исторически и религиозни забележителности.

- Защо точно "Св. Гора"? Кое ви накара да изберете това име?

- "Петричката Св. Гора" е едно от работните заглавия на проекта. Както за Християнския Кръст, така и тук, на обществото ще се предложат няколко варианта и то ще избере името на мемориала.

- Много от хората в града не знаят за поставянето на този кръст, ще има ли разяснителна кампания?

- Да, разбира се. Сега сме все още в началото, когато се набавят необходимите становища и документация, ще се даде и повече яснота. Въпреки това смятам, че обществеността е добре запозната с инициативата, все пак тя излиза именно от жителите на гр.Петрич.

- Кога се очаква да бъде построен кръстът?

- Още е рано да се дават срокове за изпълнение. Инициативата е подета и работим усилено по реализацията и.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай