20 лева затрупали къртачите (ОБЗОР)

20 лева затрупали къртачите (ОБЗОР) | StandartNews.com

5 лева надница на час. Това е сумата, която затрупаните работници е трябвало да получат в злополучната сряда. Те са били наети, за да режат арматурно желязо за скрап, съобщи Стефан Ангелов, колега на затрупаните къртачи. Той обясни, че в сряда следобед на място дошъл мъж, когото работниците познавали като "г-н Георгиев". Той им обещал парите, за да влязат в хотела и вадят желязо. Мъжът бил представител на фирмата, която събаря хотела - "Дигинг". Г-н Георгиев им обяснил, че след като отрежат желязото, имат 15 минути да излязат, преди хотелът да падне, разказа още Стефан Ангелов. По думите на работника сградата обаче се срутила за секунди. Наетата бригада била от петима души, като само един от тях успял да излезе навън малко преди хотелът да се срути. Въпросният "господин Георгиев" се качил в колата си и избягал веднага след като се е срутил обектът и повече не се появил на мястото. Началникът на бригадата - Йовко, бил против работници да влизат в обекта след работно време и част от тях не се съгласили. Офертата обаче приели петимата мъже.

Хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден" се срути в сряда привечер. При инцидента загина един човек, а други трима бяха затрупани. Малко преди 20 часа днес спасителните екипи намериха един загинал, но уточниха, че мъжът все още не е индентифициран. Втората жертва на рухналия комплекс „Слънчев ден" бе открит малко след това, съобщи Тихомир Тотев директор на „Пожарна безопасност и защита на населението" - Варна(ПБЗН). И уточни, че са попаднали на трупа при разчистването на приземно помещение на хотела.

Екипите издирваха сред отломките Тодор Димитров,  Манол Манолов и Йосиф Бисеров. Не е ясно все още на кой от работниците не е намерен. Първият загинал е Борислав Асенов.

Бащата на Манол Манолов - бай Райчо, съобщи, че синът му е работил на обекта от 20 дни и без трудов договор. 28-годишният Манол бил нает като общ работник, който да събира нарязаните железа. Бай Райчо заяви, че ще съди фирмата, отговорна за събарянето на хотела. По ирония на съдбата намерената жертва - Борислав Ангелов, е жител на "Аспарухово" - квартала, който преди няма и година почерни Варна. 40-годишният мъж е баща на три деца и има трима внуци. Главата му беше размазана, беше целият смачкан, разказа през сълзи за "Стандарт" Стефан Ангелов, който е трябвало да разпознае зет си в моргата. Днес той продължаваше да крие от сестра си ужасната вест, че съпругът й вече не е между живите. Стефан вече е дал показания в РПУ-то за офертата на г-н Георгиев, отправена към работниците. Цяла нощ и в цял ден в четвъртък спасители продължиха да търсят тримата затрупани.

"Паднали са 10 плочи една върху друга, като всяка е по 200 кв. м и тежка поне по 50 тона", обясни председателят на БЧК във Варна Илко Раев. Преди това падна безрезултатно търсене на живот с термокамери. Работа може да свърши въглероден детектор, който има на КПП-тата, с който се улавя пулсът на скрити бежанци в камионите, разговаряха помежду си експертите. На сутринта пуснаха и тежките машини, за да разбутат руините. Все още имаше надежда, че тримата изчезнали може да са се озовали в приземния етаж и да са оцелели. Надеждата им обаче угасна, след като и машините не успяха да разбутат плочите и да открият следи от роднините им. "Направо хамалска работа. Дали са ги курбан - за 35 лева надник и за 5 лева на час в извънработно време", каза отчаяно следобед бай Райчо. "Ако държавата осъди виновниците, и аз ще вляза в затвора, за да ги убия", зарече се той. Цяла нощ не спря да плаче и съпругата на Тодор от Девня - Стойка Василева, която чакаше поне някаква вест за съдбата му. Той започнал преди десетина дни на обекта, а стоял три месеца вкъщи без пари и препитание. Да търси отчаяно брат си дойде в четвъртък рано сутринта на хотела убиец Митко Симеонов, който работи към "Чистота". "Няма го Румен, вдън земя потъна, не се обажда, 4 деца има, кой ще ги храни сега", разплака се Митко. Оказа се, че жената на починалия Борислав и на брат му Румен са сестри, но и двете още нищо не знаят. Изведнъж към портала обаче се зададе самият Румен, а брат му не повярва на очите си. Оказа се, че 40-годишният работник е жив и здрав и цяла нощ е останал със спасителните екипи да помага в намирането на изчезналите му колеги.

Създаваме организация за издирване за 2-3 дни напред, каза привечер комисар Тихомир Тотев, шеф на областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението.

Звън от отвъдното даде надежда

Надежда за Манол малко след 14,30 часа даде мобилният му телефон. "Дава свободно и започнахме непрекъснато да звъним", каза баща му бай Райчо. Охраната пусна веднага три момчета по звъна на джиесема да могат да се ориентират и да търсят следа от 25-годишния мъж, затрупан сред канарите от бетон и желязо. Оказа се обаче, че звънене никой не чува. "От отвъдното чувате звън", викаше през сълзи бащата на затрупания работник.

Хотелът не трябвало да бъде събарян

ДНСК дало разрешение само за реконструкция

Злополучният хотел "Вероника" не е трябвало да бъде събарян, за да се построи на негово място нова сграда. Той е трябвало да бъде реконструиран и основно обновен. Това заяви шефът на дирекцията за строителен контрол във Варна инж. Галин Баев. Първоначално инвеститорът - "Пловдивски панаир" АД, е получил разрешение за строеж на нова сграда на мястото на "Вероника", но през януари т.г. регионалната дирекция за строителен контрол го отменя. "Издаденото от община Варна разрешително беше отменено, защото няма как да разрешим нов строеж в свлачищна зона, а освен това теренът попада в Зона А по Закона за Черноморското крайбрежие", обясни инж. Галин Баев. За неправомерното издаване на разрешение за строеж дори били наказани длъжностни лица в общината, включително и главният архитект. Инвеститорът е преработил проекта си, според който ще се извърши "ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на хотелската част". Полученото строително разрешително за тези дейности е от 5 март, а строителните работи са започнали от 23 март. Все пак в разрешителното се допускало събаряне на една трета от старата сграда, укрепване на основите, малко разширение и строителство на 10 етажа над партера, какъвто е оригиналният хотел.

От местната инспекция по труда заявиха, че никъде в подадената до тях официална документация за обекта не се посочвало, че хотелът ще бъде разрушен. За реконструкция пише и на информационната табела пред обекта.

Изпълнител на проекта е варненската фирма "Планекс". По обясненията на ръководството тя не е специализирана в събаряне на сгради, затова за целта е наета - "Бултранс груп". Подизпълнителят представил нужната документация, че има право да извършват такава дейност, твърди главният инженер на "Планекс" Диан Митков. Без знанието на основния изпълнител обаче за събарянето на сградата "Бултранс груп" ангажирали трета фирма - "Дигинг". Строителният контрол и инспекцията по труда засега обаче не са установили да има официални документи за възлагане на подобна поръчка. Именно на "Дигинг" са били багерите, с които от няколко дни са извършвани безуспешно разрушителни дейности. От "Дигинг" е и лицето Георги Георгиев, за което оцелелите работници твърдят, че ги е наело. Това е управителят на фирмата. "Аз лично не познавам г-н Георгиев", коментира Христо Димитров, съдружник в строителната фирма "Планекс". Според него е нормално във всеки един процес да се наемат различни форми, които са специализирани в конкретна дейност.

Инвеститорът избрал компанията с конкурс

Инвеститорът е изпратил отделно покани към специализирани фирми по разрушаване, за да събере оферти. Най-изгодна се оказала тази на "Бултранс груп", който станал подизпълнител на обекта в частта за събаряне на предвиденото по проекта. Това обясни шефът на "Планекс" Христо Димитров, който е председател на Варненската строителна камара.

Шефът на "Планекс" предположи, че "Бултранс груп" е бързала, защото изостава със сроковете. "Нашата роля в проекта започва от строително-монтажните дейности", каза още Димитров.

Подизпълнителят няма регистрация

Иван Бойков, изпълнителен директор на Българска строителна камара

Фирма "Бултранс груп" не е регистрирана в Българска строителна камара и по същество не е строителна и няма право да бъде на обекта. Самата регистрация означава, че фирмата отговаря на нормативните изисквания. В закона е разписано точно кой какви задължения има на строителен обект, но при срутването на хотел "Вероника" грешките са по цялата верига. Всички действия в строителството са обезпечени с нормативни актове, документи и се знае кой какъв е на обекта. На него случайни хора не може да има. Там трябва да има инструктаж, проекти и технически ръководител, който организира нещата. Той е господар на обекта, той отговаря за всички действия на място.

Никой не признава чии са работниците

Забранили им да влизат два часа преди трагедията

Загиналият работник и другите двама, които се издирват, не са в трудови правоотношения с нито една от трите строителни фирми на обекта, установи проверката на Инспекцията по труда. Без трудови договори са и други пет оцелели работници. От инспекцията по труда съобщиха, че е документирано единствено, че в деня на инцидента на част от работниците е проведен инструктаж. Такъв не са минали двама от изчезналите строители. Според главния изпълнител - фирма "Планекс", техни работници на обекта са само пазачът, домакинът и ръководителят по безопасността. От подизпълнителя "Бултранспорт груп" пък твърдят, че работили на съседния хотел "Мираж" и също не са извършвали строителни дейности по "Вероника". От инструктажната книга се вижда, че във фаталния ден в 16 ч техническият ръководител на подизпълнителя дал писмено разпореждане да няма никакъв достъп на хора до "Вероника", защото сградата е наклонена. Неизвестно засега лице е разпоредило на петимата работници да влязат и да започнат къртене. "Сега всички отговорни органи ще прехвърлят вината на ромите работници, че на своя глава са вадили желязо за скрап", коментират във Варна след трагедията.

Ще бъдем безкомпромисни

Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика

Институциите ще бъдат безкомпромисни към работодатели и работници, наети без трудов договор, особено когато нерегламентираният труд води до тежки увреждания и смърт. Ще инструктирам Главна инспекция по труда да засили контрола върху спазване на правилата за безопасност при работа. Не е допустимо работодатели и работещи да се отнасят с намалено внимание към човешкото здраве и живот. Специално внимание ще се обърне и на консервирането на строителни обекти преди активния туристически сезон. Вече проведох разговор с министъра на правосъдието Христо Иванов да се възложат на експертите законодателни промени, които да предвидят завишена наказателна отговорност за работодатели, които наемат работници без трудов договор и които умират, докато си вършат работата. Ще предложим и увеличаване на паричните санкции за работа без договор.

Задържаха "г-н Георгиев"

"Г-н Георгиев", който е обещал на работниците по 5 лева надница, ако вадят желязо от хотела, е задържан. Това съобщи кметът Иван Портних. Шефът на работниците духнал веднага след срутването на сградата. Георгиев е задържан край Варна и ще бъде конвоиран в града за разпит. Междувременно от МРРБ съобщиха, че след извършена проверка съгласно изискванията на Наредба номер 1 за обследване на аварии в строителството е съставен Констативен акт за спиране на изпълнението на строителни и монтажни дейности. От началника на РО НСК Варна е издадена заповед за незабавно спиране изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи и заповед за назначаване на техническа експертна комисия - ТЕК, която ще заседава от 15 април до 30 април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай