20 г. след смъртта на Илия Павлов: Жив ли е?

10 мита за мултиимператора на прехода

20 г. след смъртта на Илия Павлов: Жив ли е? | StandartNews.com

 

  • 10 мита за мултиимператора на прехода

 

Преди 20 години камбанен звън огласи цяла София, а църквата "Св. Неделя" се препълни от хора в черно, редящи се на километрични опашки, за да се сбогуват с разстреляния седмица по рано най-влиятелен човек по онова време - мултиимператорът Илия Павлов. В края на деня шумът на хеликоптер само напомни, че тялото на Павлов пътува към любимото му място приживе - Арбанаси.

Днес сякаш този човек не е съществувал. А от компанията, която наброяваше над 15 000 служители, заедно още със стотици хиляди, намерили топла служба по администрациите, сякаш е останал само един мултак - Вежди Рашидов. Припомнят му го услужливо всеки път, когато решат да го атакуват. Как се промени държавата след смъртта на Павлов и скъса ли олигархичния гущер опашката си, са носталгични приказки, които могат да се чуят само от динозаврите на прехода в ранните часове на оределите им запои в софийските кръчми. А мистерията с милиардите и убийството на Илия Павлов продължава да витае вече 20 години

1. Версиите за килъра

"Човек се ражда и умира не по своя воля. В останалото време животът си е мой и никой не може да ме слага или маха", обичаше да казва Илия Палвов. Независимо че живееше според собствените си правила, снайперист прекъсва устрема му като го разстреля от 60 метра с един куршум в сърцето на мястото, където би трябвало Павлов е най-сигурен - на входа на империята му на бул. "Г. М. Димитров" в София.

Убиецът и поръчителят така и не бяха открити. Години наред криминалисти се оправдаваха, че имал много интереси и много врагове, а 4 години след смъртта му спряха делото за убийството. Най-различни са версиите, а една от тях е свързана с легендарен снайперист, нарочен за килър не само на Павлов, но и на Георги Илиев, а също така на Фатик, Нарциса и Женята. 

Легенди се носят каква е била съдбата на Легионера - от това, че е жив и здрав, до това, че е заровен някъде из Витоша. Твърди се, че убийствата са извънредно прецизни, с по един изстрел и без да са оставени следи. 

2. Къде е легендарното му БМВ

За разлика от останалите представители на едрия капитал у нас в края на миналия век, които задължително се водиха в тогавашните лимузини Мерцедес 500 SEL, Илия Павлов никога не изневеряваше на бронираните Беемветата, седма серия. Едното от тях се потвороши по време на опита за атентат срещу него през 1997 година. Той се случи по пътя от резиденцията му в Бистрица към София, когато бомба избухна и само щастлива случайност го остави жив. Оказа се, че заради неравностите на асфалта, колата на Павлов и тази на охраната след него, карали в лентата за обратно движение. Бронираната кола спаси живота на милиардера от бомбата, но изигра ролята на катафалка на 7 март 2003 година.  С нея момчетата от охраната го откараха в Пирогов. Дълго време не се знаеше какво се е случило с колата след смъртта му, но десетилетие по-късно дойде интересна новина. Лимузината попаднала в колекционер на тузарски автомобили. Това се оказа печално известният Петър Стоянов - Сумиста, от бандата на килърите. При претърсването на имотите му колата била открита, грижливо поддържана. 

3. Дар ли е Дарина

Три пъти, не два пъти е бил женен Илия Павлов. Два пъти за една и съща жена- Антоанета, дъщерята на ген. Чергиланов. Въпреки че не харесва зет си, дъщеря му не може лесно да се отдели от харизматичния мъж.

Веднага след окончателната раздяла съдбата събира Илия Павлов с Дарина Георгиева, красавица от Казанлък. Той с охота винаги е разказвал за първата им среща: "Тя се разхождаше по ул. "Хан Крум", пресечка на "Раковски". Ние с мой приятел също се разхождахме там. Решихме да се пошегуваме, като я попитаме къде се намира ул. "Хан Крум". Дарина не разбра закачката и отвърна строго: Това е улица "Хан Крум". Така се заприказвахме, оказа, че тя живее в моята махала, дълго време бяхме приятели".

По онова време звездата на Дарина вече е изгряла във филма на Рангел Вълчанов, "А сега накъде?" В продукцията от 1988 г. тя си партнира с Чочо Попйорданов, Георги Стайков, Михаил Билалов. Дарина влиза в живота на Илия ударно, както и на първите страници на медиите. Оттогава, та чак досега. Макар да излезе информация, че е била служител на 6-то управление, бащата на Илия го отрече и повече не се тиражира. Едно време тя поделяше живота си между САЩ и България. Повечето време беше в имението им, недалеч от Вашингтон. След смъртата му рядко се прибира, но пък редовно блести от зведни купони и яхти.

4. Прокобата над фамилията 

Всеизвестно е, че колкото повече Бог дава, толкова повече и взима. Парите, властта и славата си отидоха заедно с живота на Илия. Но митовете, че проклятие тегне над фамилията му така и не се разпръснаха. Дядо му загива в пожар, майка му - от инсулт. Сестра му и синът й няколко години след разстрела на Илия имат същата съдба. Баща му умира след инсулт в забвение и в хоспис.

Някои смятат, че причаната за злочестата съдба е разплата от съдбата заради убийство в рода му. Други пък казват, че Илия е бил наказан заради това, че не спазил древната традиция да не чества 40-тия си рожден ден. През 2000-та година корпорацията му процъфтява въпреки проблемите с кабинета на Костов, политическото му вляние е огромно, славата му се носи от Русия до Америка. Влиза в световните класации на европейските милионери, стъпва по зведните килими, изважда на светло корпорацията. Загърбва посланията на звездите и събира целия елит на бляскаво празненство в Грандхотел "Варна", който остана в историята като хотела на Мулти. Всеки, който искаше да израстне в държавата, чакаше покана. А от това на кое място е поставен, се подразбираше и докъде ще стигне в кариерата. 

5. Връзката с Луканов

По ирония на съдбата "Мултигруп" на Илия Павлов започва и завършва с Луканов. Компанията, която ще търгува първоначално със захар, е регистрирана в Швейцария, а негов партньор е братът на Андрей Луканов Александър. Последната публична поява на Павлов, ден преди да го разстрелят, е като свидетел по делото за убийството на Андрей Луканов. 

Има много легенди за техните взаимоотношения, но най-разпространена е реплика на една от последните им срещи. Тя е по повод Топенержди, фирмата, доставяща руската газ в средата на 90-те години. При разгорещен разговов за проценти, комисиони и влияние, Луканов разгорещено ударил юмрук по масата и казал: Нима си забравил кой те създаде. Илия Павлов се усмихнал и отговорил: А кой сега кара влака? Година по-късно бившият премиер вече не е между живите, а Илия Павлов участва в 39 стратегически фирми и е в управата на 24 акционерни дружества.

6. Спасяването на Батето 

Бившият борец, шампионът Илия Павлов никога не се раздели със страстта си към спорта. Затова и на върха на БФС винаги са били негови хора. Култов е конгресът, проведен в навечерието на Коледа през 1996 година. На него Иван Славков се изправя срещу Димитър Ларгов. Битката е толкова голяма, че за събитието си пристига от Барселона легендарният Христо Стоичков, който влиза в НДК в компанията на боса на ВИС-2 Георги Илиев. Изявлението на Камата се чака с небивал интерес. 

Сблъсъкът за футболната власт е на основата СИК срещу ВИС-2. Заради опасения, че делегатите на двете групировки могат да започнат да се стрелят, на входа всички са обискирани за оръжие. Охраната е поверена на "Ипон" на Бойко Борисов.

Да катурнат Батето искат Стоичков, Лафчис, Георги Илиев, Гриша Ганчев и др. От трибуната започват крясъци, че футболът ни затъва в корупция. От другата страна са представителите на СИК, които стоят зад Славков. "Ларгов вече е на 60 години и не може да мисли бързо", казват сикаджиите. "Абе да не го избираме да играе шах", контрира Гриша Ганчев. Напрежението е във въздуха. Решаващият момент идва, когато Илия Павлов се обажда на шефа на "Кредитна банка" Евгени Горанов. Босът на "Мултигруп" нарежда подкрепа за Иван Славков. Така с помощта и на ЦСКА Батето разбива опозицията - 285:95 гласа.

7. Мистериозното златно колие 

Твърди се, че златно колие, обсипано с диаманти,е било най-ценния сватбен подарък на първородната дъщеря на Илия Павлов от Антоанета - Венцислава, дадено от дядо й когато се венча за милионера Тарек Микнас във Флоренция. Илия Павлов повикал бай Павел месеци пред смъртта си в родната му къща в Долни Богров и му показал къде е скрил накит за дъщеря си.

Когато Венци получила удивителното бижу, се разплакала и часове наред не могла да се успокои. После решила, че бижуто ще грее на шията й само когато е с най-близките си, за да бъде нейна реликва. Съпругът й Тарек Микнас напълно я подкрепил в избора и именно затова, Венцислава не сложила никакво бижу на шията си в сватбения ден.

8. Нечаканата дъщеря

Според разкази на бизнес парньори на Илия Павлов в САЩ той има не три, а четири деца. Най-малкото не е синът му Илия- Калоян, а момиче, което било плод на негова извънбрачна афера в Америка. 

Детето било незаконно, тъй като Павлов така и не признал официално бащинството си през 1999 г., когато детето се родило в Вашингтон, където Павлов прекарваше част от времето в огромен палат. Майката на момичето била местна юристка от бразилски произход - Лаура, която движила делата му в САЩ.

Дали това са слухове или не, отдавна е без значение, защото впоследствие стана ясно, че когато Лаура е забременяла, отношенията им рязко се влошили. Той не искал детето, но тя го родила. Твърди се, че той й платил голяма сума, за да го остави на мира.

Паола и Илия днес се раздат на прекрасен живот. Тя има школа за йога, той се е отдал на кариера в американския футбол. Всички техни връзки и раздели се тиражират в родните ни медии. Факт е, че никое от децата не се забърквало в скандали.  

9. Жив ли е 

Васил Стоев пусна една муха след разстрела на Илия Павлов, която и досега бръмчи в ухото на мнозина. Едни са страхуват, други се надяват. Жив ли е Илия? Слухът тръгна заради затворения ковчег на погребението. Години наред се шушукаше, че драмата с убийството му е нарочно измислена, Илия Павлов е далеч, но непрекъснато следи какво става в България.

Бащата обаче е категоричен - версията, че синът му може да е жив, няма как да е вярна. Той твърди, че е бил в Пирогов и го водял мъртъв. Взел документите му, които били в портфейла, целия в кръв. 

Мистерия остава какви са били тези документи. Твърди се, че става дума за шифър на сейф, до който е успял да се добере само баща му. В него Илия Павлов складирал разписки и записи на свои сътрудници, които са злоупотребявали с положението си и са присвоявали пари от фирми в Мултигруп. Павлов е знаел, че някои от тях поддържат връзка с тайни служби на различи държави и дори са го набеждавали, за да се измъкнат от обвинения в незаконни дейности. 

10. Небивалици за първия милион

Те са поне милион. Една от тях е как теглил кредит от ДСК, за да регистрира първата фирма, а после със свободните пари купувал и продавал захар, а с печалбата направим Мултигруп. Друга разказва как началото е рязане на съветски подводници в Малта. Най-съкрушителната е как Илия продал стария Вартбург на баща си - известен рестораньор, за да стартира бизнес. А най - вероятната си остава същата, която е направила милионери повечето герои в началото на прехода  - червените куфарчета, безцветните бухалки и черния път на югоембаргото.  

Тайните на забогатяването на Павлов сигурно никога няма да станат ясни, но е факт, че докато в Централна Европа бившите комунистически държави скоростно приватизират, в България никой не бърза. В това време държавните дружества се управляват от бордове, избирани от министерства, които на свой ред се излъчват от нестабилни и "експертни" правителства с неясни мнозинства. България не бърза с приватизацията, защото на входа и изхода им стоят олигарсите, най-големият от които е Илия Павлов. Десетки са предприятията под негов контрол - най-доходоносните "Кремиковци" и "Химко". Входът му осигурява игра с цената на суровината, изходът му носи печалбата от реализираната продукция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай