1 милион по кейовете на Кристо

1 милион по кейовете на Кристо | StandartNews.com

Над един милион души преминаха по "Плаващите кейове" на Кристо на италианското езеро Изео от 18 юни до днес, пише в. "Кориере дела сера". Бройката е рекордна и е два пъти повече от предвижданото от авангадиста, съобщи АФП. Според властите посетителите са били по около 100 000 през работните дни и 120 000 през почивните дни, при очаквани 25 000 до 40 000 души дневно. Посетителите наистина се стекоха масово, за да преживеят странното нещо, което им обещаваше Христо Явашев - да ходят по вода или по гърба на кит. За да усетят по-добре движението, те често събуваха обувките си.

"Хората дойдоха от целия свят, за да повървят към нищото. Не за да пазаруват или да се срещнат с приятели. Те само ходят без цел", каза преди ден нюйоркчанинът от Габрово.

От утре започва демонтажът на трите километра кейове, покрити с жълто-оранжев плат. Най-трудната част вероятно ще бъде изтеглянето на 220 000 плаващи полиетиленови куба, които оформяаха люлеещата се пътека. Както при останалите творби на Кристо, входът беше безплатен, а проектът, оценен на 15 милиона евро, бе финансиран от художника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай