100 иракчани летят за Багдад с първия чартър

За 7 има съмнения за връзка с терористични ислямистки организации

100 иракчани летят за Багдад с първия чартър | StandartNews.com

София. Около 100 иракчани ще излетят тази седмица за Багдад с първия чартър, който ще експулсира нелегални имигранти от страната ни, научи "Стандарт". Това ще е първата порция нелегално влезли през турско-българската граница, които не отговарят на критериите за предоставяне на хуманитарен или бежански статут. Експулсирането се ръководи от дирекция "Миграция". Най-вероятно разходите по експулсирането ще бъдат поети от бюджета на МВР, който получи в сряда допълнителни 7 млн. лв. за справяне с бежанската криза.

Сред 100-те иракчани ще има имигранти, които трябва да бъдат експулсирани с принудителна административна мярка по искане на Държавната агенция за национална сигурност. 30 души от различни националности вече са получили такава мярка, уточни вчера зам.-председателят на ДАНС Недялко Недялков след заседанието на парламентарната комисия за контрол над специалните служби. За седем нелегални емигранти има съмнения за връзки с терористични организации, твърди още Недялков. Според него става въпрос за инфилтриране на лица, които са съпричастни към терористични организации, създаване на логистични звена и т.н. Има лица, за които имаме основателни съмнения, за да ги подозираме в съпричастност към такива групи. Те били изолирани от групата бежанци, най-вече от Сирия след интервюта. На тях ставало ясно, че в Турция те се присламчвали към сирийски семейства, бягащи от войната в Сирия, и така преминавали границата.

Жандармерия и бежанци се бият с камъни

33-годишен сириец, баща на три деца, почина в лагера във Военна рампа в четвъртък сутринта. Внезапната му смърт разпали страстите между бежанците и те излязоха на спонтанен протест пред бившето училище. На място веднага бяха пратени десетки полицаи, както и няколко екипа на Жандармерията. До фатален сблъсък с дошлите полицаи не се стигна, но десетина от бегълците се оказаха много агресивни.

Част от тях започнаха да хвърлят камъни по полицаите, викайки на английски, че искат да получат по-бързо статут. Един униформен дори бе ранен с камък. Колегите му веднага го откараха в болница, където му бе направен скенер, тъй като полицаят се оплакваше от силни болки в главата. "Не може да има такова поведение от страна на чужденците, пазим ги с телата си от доброволни отряди и роми, които искат да ги пребият, а те ни замерят с камъни", скочиха полицаите. Въпреки това те останаха до късно снощи на пост пред лагера.

"Никой не сме удряли, върнахме камъните, които полицаи пратиха по нас", отговориха двама сирийци, владеещи английски. В крайна сметка шефът на лагера полк. Пепи Джуренов успя да свали напрежението и да прибере чужденците в лагера. Полковникът разказа, че Кахтан Ал Омар дошъл със семейството си преди три дни в лагера, след като измамници го подлъгали, че ще му намерят квартира и ще му помогнат за статута. Така сириецът се озовал със семейството си във Военна рампа. "Дойде и се молеше да го настаним. Казах му, че сме претъпкани, но той така се молеше, че накрая му освободих една стая, която ползвахме за склад, и настаних семейството му там", разказа за 'Стандарт" Джуренов. Той дори станал почти неволен свидетел на внезапното прилошаване на чужденеца. "Показа ми, че го стяга сърцето и сочеше ръката си. Явно му бе изтръпнала", спомни си още полковникът, който се грижи за реда и сигурността на чужденците в лагера.

Драмата се разиграла на стъпалата на единия от входовете на бившето школо. Джуренов разказа още как сириецът се свлякъл на стъпалата, докато ръководството на лагера викало линейка. Когато медиците дошли на място обаче, чужденецът вече бил издъхнал. Тогава жена му се свлякла до тялото му и след минути също припаднала от шока. Наложило се докторите да се погрижат и за нея. Трупът на мъжа бе откаран в Съдебна медицина, където се очаква до дни да стане ясна причината за смъртта му. Засега лекарите предполагат, че става дума за инфаркт.

Минути след като от уста на уста се предала мълвата за смъртта на сириеца, стотици чужденци решили да мъстят за забавянето на линейката и направили импровизиран протест. "Искаме спокойствие и по-добри условия. Всички сме на ръба. Благодарим на страната ви, че ни е приела, но искаме документи", крещяха един през друг чужденци на двора на лагера. Някои от тях дори се страхуваха да излязат извън огражденията, въпреки че са свободен режим. Опасенията им идваха от факта, че часове по-рано те протестирали отново с искания за по-бързо издаване на статут и тогава станал конфликт между тях и униформени. Вчера лагерът бе посетен и от директора на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

"Това е вторият смъртен случай в столичните центрове за настаняване на имигранти, които търсят закрила в България. В края на септември в квартал "Овча купел" почина 58-годишна сирийка, пристигнала в България 10 дни по-рано заедно със сина си и петимата си внуци. Тогава линейката на Бърза помощ се забавила, а таксиметров шофьор отказал да я закара до болницата.

Стрес убил сириеца

Отмъкнали му 1600 евро, мними адвокати излъгали семейството

"Кахтан Ал Омар беше много стресиран. Явно шокът го е убил". Това коментираха близки на сириеца в лагера във Военна рампа вчера. Според част от чужденците студът и липсата на сигурност са довели Кахтан до фаталния край. Повечето обаче бяха на мнение, че ако е имало доктор на разположение в лагера, то до смърт едва ли е щяло да се стигне.

Кахтан Ал Омар и семейството му преминали нелегално границата ни преди около десет дни. Тогава платили на турски каналджии да влязат в България, за да търсят помощ. След като били заловени от нашите граничари, Ал Омар, жена му и децата им на 2, 4 и 10 години били настанени в лагера в Харманли. Техни близки твърдят, че почти седмица след това от багажа им изчезнали 1600 евро, които чужденците били приготвили за живота си у нас. Кражбата така и не била разкрита. След това Ал Омар като глава на семейството взел решение да се местят. Така той попаднал на мним адвокат, който им обещал срещу сумата от 700 долара да ги премести на квартира и да помогне за по-бързото уреждане на статут.

Ал Омар платил сумата и сирийците били натоварени на бус за към столицата. След като прекосили страната, шофьорът ги оставил близо до Военна рампа, показал им къде е входът и офейкал. Кахтан се появил на оградата и заявил, че иска дори да спи под обърнат контейнер за смет само и само да има покрив над главата си. Така от агенцията за бежанците взели решение да помогнат на фамилията и да й освободят склад, за да имат подслон. Впоследствие там били настанени общо 5 семейства. Сега в лагера има общо 840 души.

Вдигат с 6 млн. ограда в Елхово

До 6 млн. лв. ще струва инженерно-техническото съоръжение, което армията изгражда в района на Елхово. То трябва да попречи на нелегалния достъп на бежанци до България и да помага за пренасочването им към гранично-пропускателните пунктове, обяви министърът на отбраната Ангел Найденов. Съоръжението представлява телено заграждение с дължина 33 км и височина 3 м. Министърът обясни, че по него няма да тече ток, няма да има патрули, които да стрелят, а то ще трябва да затруднява нелегалния достъп до страната ни. "Ако до момента имаме 10 хиляди чуждестранни граждани, и 60% имат право да получат статут на бежанци, това означава, че България трябва да си даде сметка за цялостното финансово натоварване. За 1 година за 10 хил. бежанци разходите са 130 млн. лв.", каза Найденов. От военното министерство изпратили списък с военни имоти за настаняване на бежанци. Има 36 освободени военни райони - 26 от тях в Южна, а 10 - в Северна България. Ангел Найденов отбеляза участието на екипи от ВМА за първоначален медицински преглед и оказване на спешна медицинска помощ. До момента има 12 ротации на екипи по четирима лекари, медицински лица и линейка.

Ромите с отряди за самоотбрана

Доброволни отряди за самоотбрана предлага Национален център за развитие на ромите в България. Идеята бе обявена на сайта на организацията. От НЦРРБ обясняват създаването на групите със "създаденото напрежение в столицата и страната от хората на Боян Расате".

Отрядите на "Организация на малцинствата за отбрана от насилие" (ОМОН) щели да имат и униформи - черни дрехи, черна кърпа на главата. Богати ромски родове щели да финансират екипировката на членовете на отрядите, наречени на сайта "командоси". А в тях ще влизат роми "силоваци" от цялата страна - бивши командоси, военни, полицаи. За водач на организацията е поканен Ташко Танов, треньор по джудо и самбо, създател на спортен клуб "Слава 83" - Монтана. Като основна задача на омоновците ще е "да пазят ромските махали и там, където се нарушава гражданският ред".

Цветелин Кънчев определи идеята като "пълни глупости". "Забраних който и да е от структурите на "Евророма" да мисли в тази посока", заяви той и добави, че партията му няма намерение да подклажда напрежение.

Турция трепери за студентите си

Притесненията си от прояви на агресия у нас сподели турски депутат с българския вицепремиер Зинаида Златанова. Мустафа Йозтюрк е загрижен за студентите, които учат у нас. Министър Златанова се срещна с турска парламентарна делегация. "Настоящата ситуация с бежанския поток показва колко важно е подписването на Споразумение за реадмисия между Европейския съюз и Турция", изтъкна вицепремиерът.

Тя потвърди подкрепата на страната ни за членството на Турция в ЕС. "България разбира нелеката ситуация, пред която е изправено турското правителство по източните граници на Турция, и отчита сериозните мерки, които турската страна предприема за овладяването й. Същевременно сме обезпокоени за сигурността на общата ни граница и увеличения миграционен натиск върху България", посочи Златанова. Тя отбеляза и предприетите съвместни българо-турски усилия за разрешаването на проблема.

Андреева: Не е починал от студ

"Бежанецът, който почина във Военна рампа, си е отишъл от инфаркт, а не е измръзнал". Това заяви здравната министърка Таня Андреева. По думите й екипът на Бърза помощ се озовал бързо, но успял просто да констатира смъртта. "Тяхната констатация е инфаркт, а не измръзване. Случаят вече е проверен", обясни още здравният министър.

Орешарски се съветва с ООН

Министър-председателят Пламен Орешарски ще се срещне днес с върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш. В срещата ще участва и европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. Премиерът и Гутериш ще обсъдят сътрудничеството на България и Върховния комисариат за бежанците за ефективно управление на миграционните процеси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай