100 души с лепенки в подкрепа на свободата на словото

100 души с лепенки в подкрепа на свободата на словото | StandartNews.com

София.Над 100 души се присъединиха към организирания в мрежата протест за свободата на словото пред Сградата на Съдебната палата в столицата. Повечето от тях бях с лепенки на устата в знак на несъгласие с пресирането на свободата на словото.

Те се събраха, за да изразят несъгласието си с опита на прокуратурата да смачка независимата журналистика.

Протестът, организиран в социалната мрежа Фейсбук, е в подкрепа на журналиста Борис Митов, който е призован на повторен разпит в Софийска градска прокуратура. Журналистът се разпитва заради публикацията му, уличаваща висши магистрати в нарушение на правилата за използване СРС. На първия разпит прокурорът е настоявал да научи източниците на журналиста, което е в разрез с журналистическата етика и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, която гарантира правото на жу.

В статията си Митов излага документи от делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, доказващи нарушения при използването на специални разузнавателни средства от прокурор Роман Василев. Същият прокурор бе натоварен с проверката на сигнала на Сергей Станишев за незаконно подслушване на висши политици и бизнесмени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай