10 еликсира с кафе: Много енергия - малко калории

Събуждащ сетивата и радващ съзнанието - глътка радост от живота

10 еликсира с кафе: Много енергия - малко калории | StandartNews.com
  • Ароматен еликсир, освежаващ обонянието, нежно галещ небцето, събуждащ сетивата и радващ съзнанието - глътка радост от живота

Умерената му консумация лекари свързват с ограничен риск за болести на сърдечно-съдовата система, инсулти и рак на черния дроб. Предполага се, че кафето също намалява риска от паркинсон, диабет, алцхаймер и депресии.

ВИЖ ОЩЕ: Съветите на кардиолога: И сърцето обича кафето

В човешкия мозък съдържащия се в кафето кофеин изтласква от рецепторите на нервите предизвикващия умора аденозин. По този начин хубаво кафе може да подобри настроението, концентрацията и енергията в организма. Освен това съдържащия се в кафето кофеин увеличава скоростта на мислене, улеснява ученето и подобрява дългосрочната памет.

Колко кофеин има в едно кафе? В 100 мл хубаво кафе се съдържат 80 мг кофеин. Сладки газирани напитки като кола или енергийни напитки са далеч от тази стойност. Трябва да се изпият значително по-големи количества, за да се постигне същия ефект. Чаша филтърно кафе шварц (150 мл) съдържа кофеин, колкото 1,2 литра кола или 375 мл енергийна напитка.

Любопитни факти:

  •  Намалява риска от възникването на рак. Според учени  до четири чашки кафе дневно намаляват риска от възникването на меланом и разновидности на рака на кожата с 20 на сто.
  •  Помага за отслабването. Доказано е, че при почитателите на кафето (с кофеин), обмяната на веществата протича с 16% по-бързо, отколкото при тези, които не пият кафе или предпочитат безкофеиново.
  •  Антиоксиданти. В кафето те са повече, отколкото в ябълките Ц лидер по количество антиоксиданти. Днес е известно, че тези ценни вещества намаляват риска от развитието на хронични заболявания. Кафето намалява и възможността от появата на заболявания като болестта на Паркинсон и диабет от втори тип.
  •  Лекува депресията. Според изследванията от 2011-а на Archives of Internal Medicine, жените, които всеки ден пият по 2-3 чашки кафе, са по-малко предразположени  (с 15%) да развият депресия.
  •  Засилва паметта. Изследванията доказват още, че две чашки кафе дневно подобряват краткосрочната и дългосрочната памет и увеличават скоростта на реакциите. Кафето  е прочуто и с това, че намалява риска от развитието на болестта на Алцхаймер.

Еспресо. Сервира се в малки чашки (30-35 мл) и традиционно се счита за най-силната от кафеените напитки. Всъщност тя е сред най-щадящите стомаха и сърцето. Причината е, че в процеса на приготвянето му се губи много кофеин, а в същото време се получава богат на вкусове и аромати букет.
Калории: 7 ккал (калориите на всички напитки са посочени без добавена захар)

 

Макиато. Това еспресо е с млечна пяна като при капучиното, в пропорции 1:1. Може да се каже, че е разновидност на капучиното в по-малък обем.
Калории: 66 ккал

 

Американо. Става дума за еспресо разредено с вода. Тя се добавя във вече приготвеното кафе, благодарение на което изчезва горчивината, а ароматът става по-мек. Традиционно на 30 мл еспресо се добавят 120 мл вода.
Калории: 18 ккал

 

Капучино. Кафеена напитка на основата на еспресо с добавяне на млечна пяна. Капучиното се състои от три компонента, смесени в еднакви пропорции: на една трета еспресо се пада същото количество горещо мляко и млечна пяна. Всички съставки на напитката трябва да са с висока температура. Капучиното се сервира в затоплена чаша с обем 150-180 милилитра.
Калории: 105 ккал

 

Лате. Това е по-скоро млечна, а не кафеена напитка, защото в основата му е горещото мляко (на една част еспресо се добавят три части мляко). Латето се състои от три слоя и се поднася във висока прозрачна чаша, за да могат да се видят и трите ивици мляко, млечна пяна и кафе.
Калории: 112 ккал

 

Мокачино. Кафеена напитка с добавен шоколад в традиционно лате, известна още с названието ДмокаФ.  Приготвя се като латето като в последния момент се смесва с какао на прах или шоколаден сироп.
Калории: 289 ккал

 

Турско кафе. Силна кафеена напитка с добавени подправки, която се приготвя от фино смлени кафеени зърна. Традиционно се вари в джезве на слаб открит огън, не позволяващ на кафето да изкипи, което би довело до загуба на вкус и аромат.  Съдържа висока концентрация на кофеин.
Калории: 1 ккал

 

Фрапе. Студена кафеена напитка, състояща се от кафе (двойно еспресо) и мляко (около 100 мл). Всички компоненти трябва да са студени, разбъркани в шейкър или с миксер до еднородна смес. Често като основна съставка се използва сладолед. При поднасяне във фрапето се добавят натрошен лед и сиропи.
Калории: 60 ккал (без сладолед)

 

Ирландско кафе. Кафеена напитка, приготовена от кафе, уиски, каймак и тръстикова захар. Традиционният състав изглежда така: четири части еспресо, 30-35 мл уиски, 1 чаена лъжица захар и 2 две лъжици разбит каймак.
Калории: 113 ккал

 

Афогато. Традицията в Италия повелява тази напитка да съдържа 2/5 кафе еспресо и 3/5 ванилов сладолед.
Калории: 123 ккал

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай