Съветите на кардиолога: И сърцето обича кафето

Черният еликсир може да вдига кръвното, но и да го сваля

Съветите на кардиолога: И сърцето обича кафето | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

  • Дозата прави от едно вещество лекарство или отрова
  • Черният еликсир може да вдига кръвното, но и да го сваля

 

Когато някой ме попита дали кафето е вредно, винаги се сещам за стария медицински виц, в който докторът забранява на пациента да пуши. "Ама аз не пуша...", отговаря пациентът. "Тогава няма да пиеш!" "Ама аз и не пия..." Накрая фрустрираният медик пита: "Картофи обичаш ли?" Пациентът най-сетне отговаря положително и лекарят му нарежда злорадо: "Е, няма да ги ядеш!"

Може би психолозите и антрополозите ще се справят по-добре от мен с обяснението на това защо ни е така втълпено, че всички приятни неща са вредни и лекарите непременно трябва да ни ги забраняват. Аз не зная отговора на този въпрос. Затова бързам с добрата новина, че кафето не е вредно. Поне не в обичайните дози, в които се употребява.

  •  Би било жалко да подхождаме към него с угризения

при положение, че тази напитка се отличава с богатство и разнообразие на сортове и аромати, надвишаващи по брой дори тези на виното.

По принцип, когато говорим за вредни навици, винаги трябва да си даваме сметка, че веществата, които поемаме, рядко са проблем сами по себе си. Дозата е това, което определя едно вещество като лекарство или като отрова. В случая с кафето отровната му доза е около 50-100 чаши, в зависимост от вида и начина на приготвяне. Обичайните дози, върху които са правени повечето проучвания за здравословните му ефекти, са около 4-8 чаши дневно.

Всеки знае, че основното активно вещество в кафето е кофеинът. Той представлява лесно разтворим в топла вода алкалоид, който много бързо се усвоява от организма и с голям успех прониква във всички органи. Преработва се в черния дроб, където около 84% от поетия кофеин се превръщат в параксантин. Той сам по себе си също има кофеиноподобен ефект, но много по-слаб.  

Теоброминът съставлява 12% от кофеиновите метаболити. Името му може да ви звучи познато, тъй като това е веществото, на което се дължат основните свойства на шоколада. То има

  •  съдоразширяващ ефект - особено по отношение на коронарните артерии

леко ускорява сърдечната честота и слабо понижава кръвното налягане. За теофилина остават само 4%, което е жалко, тъй като той има благоприятни ефекти върху дихателната система. Вероятно тези данни са дали основание за схващането, че кафето е полезно за пациентите с астма. За съжаление, количеството теофилин, което се получава в човешкия организъм при консумацията на кафе, е твърде малко, за да очакваме изразен терапевтичен ефект. Намерих само едно проучване по въпроса, което също не открива значим ефект на кафето за подобряване на състоянието при астма.

Но нека се спрем по-подробно на самия кофеин. Основните му ефекти са повишаване чувството на бодрост, изостряне на вниманието, подобряване на концентрацията, на спортните постижения, оптимизиране на изгарянето на мазнините, ускоряване на сърдечната дейност и общо тонизиране на организма. Но освен това съществуват проучвания, доказващи, че кафето

  •  повишава стойностите на "добрия холестерол"

подобрява кислородната консумация на тъканите, понижава риска от развитието на редица заболявания, между които чернодробна цироза, болест на Паркинсон и тип 2 диабет. Изследване от 2014 година разкрива, че употребата на 4 чаши кафе дневно намалява обобщения риск от смърт с около 16%.

От друга страна, кафето може да доведе до сърцебиене, до влошаване на състоянието при тревожни разстройства, по-голям риск от остеопороза при жени след менопауза, също така да доведе до гастроезофагеален рефлукс - т. нар. "киселини". Противоречиви са данните за това дали е безопасна употребата на кафе по време на бременност.

Всичко дотук звучи прегледно и ясно. Първият препъникамък идва от обстоятелството, че към кофеина се развива толерантност. Това означава, че той проявява всичките си непосредствени ефекти при първоначална употреба, но с времето от тях остава почти само ободряването и протективните му свойства по отношение на болестите. За разлика от класическите наркотици, при кофеина тази толерантност не може да се преодолее с покачване на дозата. Сиреч,

  •  ако не получим нужния ефект от три чаши кафе, няма да го получим и от шест

Единственият начин да се възползваме отново от пълния спектър ползи е да спрем приема на кафе за около седмица, през което време ще бъдем сънливи, зли и раздразнителни, а вероятно няма да ни се размине и леко главоболие. Май по-добре да не го правим.

Другото обстоятелство, с което трябва да се съобразим, когато разсъждаваме за ползите от кафето, е неговият особен метаболизъм. На света съществуват 3 вида хора: бавни, средни и бързи метаболизатори на кофеин. Има и една малка група от под 2% от населението, които са свръхбързи метаболизатори. Колкото по на север отиваме, толкова е по-голям делът на бързите метаболизатори. Съответно, на юг, включително в България, техният дял значително намалява.

Това доста затруднява проучванията, защото се оказва, че има голямо значение дали тази разлика е отчетена. Повечето цитирани по-горе ползи всъщност се отнасят за бързите и до известна степен за средните метаболизатори на кофеин. Бавните метаболизатори обират предимно негативите. Пример за това е проучване от 2006 година в Канада, което показва по-високо ниво на инфарктите при бавни метаболизатори на кофеин, които пият редовно кафе. Що се отнася до свръхбързите - на тях кафето изначално не им влияе.

Между другото, съществуват начини да ускорим метаболизма на кафето. Производството на ензима, отговорен за това, се поддава на влияние. Съществуват множество вещества, които го стимулират. Най-достъпните и широко разпространени от тях се намират в кръстоцветните зеленчуци: зеле, карфиол, броколи, синап и пр. Забавен факт е, че тютюнопушенето също е един от начините да ускорим метаболизма на кофеина, при това със значителните 45%. Ако сте се чудили

  •  защо сутрешното кафе така си върви с цигара

ето ви научно обяснение. С това, разбира се, съвсем не искам да ви окуражавам да пушите. Давам пример за това колко странни и разнопосочни могат да бъдат ефектите на различните вещества върху човешкия организъм.

Завръщайки се в началото на тази тема, ако ме попитате да пиете ли кафе, ще ви отговоря: "Да, пийте си го, без да прекалявате.". Не го правете по време на бременност и кърмене. Внимавайте, ако страдате от тревожно разстройство - може да влоши симптомите. Ако имате остеопороза, лекувайте я отделно, но няма смисъл да спирате кафето.

Често съм водил разговори за кафето и артериалната хипертония. Съществува не съвсем лишеното от основание вярване, че кафето вдига кръвното. Това едновременно е вярно и не е вярно. Действително, веднага след поемането на кофеина, кръвното налягане може леко да се повиши. Но то

  •  има ефект и на диуретик

при това с подчертано свойство да повишава излъчването на натрия с урината. Това от своя страна води до смъкване на кръвното налягане. Така че, дори да страдате от артериална хипертония, няма нужда излишно да се въздържате от кафе. Проверете как ви действа и в случай, че не ви се отразява зле, не го спирайте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай