Звезди с четки

Звезди с четки | StandartNews.com

Художниците аматьори понякога редят най-вълнуващите картини. Тези дни стана ясно, че екшън менът Силвестър Сталоун, който снима у нас "Непобедимите 3", след това ще отскочи до Санкт Петербург, за да открие изложба от свои произведения. Той е известен като майстор с много интересен рисунък. Не само Слай обаче е изкушен от живописта. Ето ги по-известните знаменитости, които хващат четката и боите в свободното си време. В повечето случаи те продават платната си за благотворителни инициативи.

За агент 007 е терапия

Пиърс Броснан, един от най-неустоимите джеймсбондовци прибягва до платното като терапия, щом в животът му стане напечено.

Известно време ирландецът учи в колежа за изкуства "Св. Мартин" и малко след това се прехвърля в театралната академия. Споделя, че е повлиян от Пикасо и Кандински. Между времето, когато снима в "Remington Steele", преди да се превърне в Бонд, неговата първа съпруга Касандра Харис се бори с рака. "Понякога драматичните моменти ти влияят на начина, по който възприемаш света. В този много труден период от живота им започнах да рисувам отново и картините се получаваха много по-цветни, отколкото си ги представях", споделя актьорът. Печалбите от рисунките му и репродукциите отиват във фонд "Brosnan Trust", където се ползват за разностранните благотворителни инициативи на Броснан.

Рамбо си пада по абстракцията

В началото за мнозина е било много чудно как така този супермускулест образ Силвестър Сталоун, изявяващ се като актьор, може да рисува. И да го прави добре. За картините му казват, че приличат на филмите му: цветни, експресивни и абстрактни. Сталоун направи дебюта с в Art Basel в Маями бийч през 2009 година с вернисаж под наслов: "Sylvester Stallone: The Electric Burst of Creativity." Едно от платната му се продаде за 40 00 долара. Беше купено от казино босът Стив Вин. Критиците бяха повече от щедри в оценките си към Слай. Актьорът признава, че това е най-хубавото нещо, което му се е случвало. "Колкото повече сте нещастен, колкото повече объркан, толкова по-добро е изкуството ви. Щастлив арт, за мен това е непонятно словосъчетание", казва Слай. И допълва: "Мисля, че съм по-добър художник, отколкото актьор, защото това е много по-лично. Правя това, което искам". Според актьора изкуството е най-точният преводач на подсъзнанието. На 27 октомври той излага във величествения Михайловски дворец в Санкт Петербург 25 картини, направени в периода между 1975 и 2013 г. "Живописният стил на Сталоун обезоръжава със своята искреност и емоция. Знаците в картините му са познати - филмови герои, известни музиканти, приятели и близки, но не и портрети в традиционната им форма. Това ще се хареса на хората, които искат да намерят доза истина в свят на забавление, измислици и илюзии", казват от пресслужбата на двореца. Изложбата ще бъде открита до средата на януари.

Рози О'Донъл: Истинските творци ползват платно

Рози О'Донъл, комедиантка, радиоводеща и какво ли още не, също е абстрактен художник.
В типичен хайку стил тя обяснява на сайта си, че е започнала с рисуването като начин да се изрази, вярвайки, че истинските творци използват платно. Рози е продала много картини и е спечелила хиляди долари от това хоби, подкрепяйки "Desmoid Tumor Research Foundation".

Луси Лиу рисува Мойсей

Може би идеята за суперталантлив абстрактен художник никак да не ви хрумва, щом се сетите за интересната Луси Лиу, но актрисата е уважаван визуален артист. Тя изложи 72 черно-бели рисунки в мастило и акрил в Лондон през 2011 г., вдъхновена от библейската книга "Изход" - когато Мойсей извежда евреите от Египет. Луси има още куп творби, реализирани под псевдоним. Интересува се и от китайската калиграфия. "Осъзнах, че това е нещо, което имам нужда да правя. Беше важно за мен да тръгна в тази посока, за да запазя здравия си разум. Казах си: "О, Боже, колко имам да откривам в това изкуство", споделя звездата от "Ангелите на Чарли".

Куин Лечителката се лекува с боичките

Доказано е, че доктор Куин Лечителката може да премахва киста на яйчника, да извършва трахеотомия, но малцина знаят, че тя е магьосница и с четката. 62-годишната Джийн Сиймур твори с акварели и маслени бои изискани, гъсто застлани буйни градини, крайбрежни пейзажи и забавляващи се деца. Тя посяга към четката през 90-те, когато се намира в труден период. Куин дава заявка за плодовит художник и пълни купища галерии през следващите години.

Платната й могат да се закупят онлайн. Тя вече си има своя собствена галерия, наречена "Paint With Jane" и там предлага пълен комплект оборудване за начинаещи художници.

Дейвид Бауи: Което не изпях, нарисувах

Рокаджията започва да показва творбите си през ранните 90. "До този момент рисуването за мен беше лично. Както и начин да разрешавам проблемите си", признава Бауи пред "New York Times" през 1998 година. "Откривах, че ако имам някаква творческа пречка в музиката, върху която работех, често трябваше да я изрисувам, да я извадя от мен", споделя още той. Когато през 1978 г. бил в Момбаса, Кения, видял на улицата търговец, който продавал шахматни фигури, и си купил от тях. По време на шоу през 1995 в Лондон ми му дошла идея да ги направи много по-големи и от хром. За идеята бил повлиян от Джеф Кунс. Така се превърнали и в скулптури. Ранните картини на Бауи изобразяват мрачните сцени на Берлин, когато той готвел албуми там в средата на седемдесетте години.

По-късно поп иконата Бауи става плодовит художник, добър най-вече в портретите, които нарича "D-глави". Той е нарисувал над 100 от тези размазани видения, три са били продадени миналата година в Пензанс за общо 6,500 лири.

Пол Макартни дебютира през 1999 г.

Всички от някогашната любима на поколения наред ливърпулска четворка "Бийтълс" показват влечение към визуалното изкуство, но само сър Маккартни се очертава като този с най-впечатляващите творби.

За разлика от Джон Ленън, който произвежда набор от скици от 60 до 70-те, Пол започва интимната си връзка с рисуването доста по-късно - в ранните 80, когато е повлиян от Уилям де Кунинг. Донякъде несигурен в себе си, Маккартни показва първите си картини през 1999 г. в малка галерия в Сиеген, Германия. Тогава той казва пред медиите: "Някой каза, че животът започвал след 40 години, и аз очаквах да нещо да се случи, но не ставаше. Куунинг освободи нещо в мен. Знам, че на някои автоматично няма да им харесат картините, защото просто аз съм ги рисувал, но това е ОК. Винаги е рисковано да правиш нещо отвъд полето, в което си известен. Винаги съм рискувал. В "Бийтълс" много от това, което правихме, беше рисковано". На следващата година той прави силна изложба от 500 платна в Бристол, в галерията "Arnofini" и пресата публикува неговите творби със заглавие "Пол Маккартни: Живопис".

Принц Чарлз е майстор на пейзажа

Принц Чарлз комбинира любовта си към околната среда със страстта си към рисуването и резултатът е радост за окото на ценителите. Колекцията му от 130 акварела с пейзажи от британската и шотландската провинция бяха изложени през април за продажба онлайн под името "Живот в картини".

Всяко платно беше лично подбрано от него, а поредицата е най-голямата от творчеството му, показвана някога на едно място. Той е рисувал гледки от Балтимор, от кралските резиденции, има и произведения от почивките му в Гърция, Швейцария, Турция и Танзания, както и скици, които е правил от пътуване с кораб. Права върху картините му има A. G. Carrick Ltd, търговска марка на фондацията на Принц Чарлз. Името е от двете християнски имена на принца - Артър и Джордж, и една от титлите му - граф на Карик.

Чарлз рисува от десетилетия, вдъхновен през 70-те и 80-те години на миналия век от учителя си Робърт Уодел от Шотландия. Принцът е фокусиран върху пейзажи и сцени от природата, а парите от продажбите на картините отиват в благотворителната му фондация. Той често споделя любовта си към изкуството с обществото и е помогнал за заснемането на документалния филм "Кралска кутия за боички". От 1980 принцът подел инициатива, която е валидна и до днес -той кани художници да му правят компания на официални пътешествия из света, да записват впечатленията си и с времето създава училище за изкуство. То е плод на неговите усилия, в комбина с художничката Катрин Гудман и е една от няколкото институции, които предлагат специфични и продължителни уроци за хора, които искат да се научат да рисуват. За влечението на принца по изобразителното изкуство критиците казват, че е ентусиазиран аматьор и страстен колекционер. Чарлз обича да рисува, независимо къде са намира според графика си. "Най-хубавото е, че започваш да осъзнаваш, че изображението ще изглежда много хубаво отдалеч. От сто ярда ще бъде перфектно", шегува се с работите си той.

Джордж Буш си прави автопортрети под душа

Джордж У. Буш , 43-ти президент на САЩ, започва да рисува портрети на кучета, след като сдаде поста. Той си пада и по пейзажите и автопортретите, на които се изобразява под душа или във ваната. Бони Флууд, художничка от Джорджия, която е обучавала Буш в изобразителното изкуство, казва, че държавният глава е започнал с рисунки на кучета и е направил общо към 50 портрета на четириноги. "Той е толкова страстен художник, че е направо удивителен. Буш ще влезе в учебниците като велик художник", казва тя. Джордж е вдъхновен за изкуството от Уинстън Чърчил и неговата книга "Живописта като развлечение". Тогава Буш отваря вътрешното си око за новото хоби и му посвещава по няколко часа на ден в студиото си. Той споделя:"Обичам да рисувам. Това промени живота ми по невероятно позитивен начин".

Тико Торес е новият Пикасо

Тико Торес, барабанистът от кубински произход на "Бон Джови", започва да се увлича по рисуването в една пауза между албумите и турнетата им. "Налага ми се да съм креативен по всяко време. Това е начинът, по който израствам. Фактът, че можеш да откриваш различни елементи отвъд музиката, е много важен. Изкуството ми даде начин да бъде духовен за себе си. Може да си идеен да създаваш песни, но когато си на турне, не си така креативен. Всяка вечер свириш. Рисуването беше нещо, с което нямах нужда от никого другиго. Само от себе си. Когато създаваш продукция с други музиканти, взаимодействието е нещо много специално. Но да влезеш вътре в себе си и да извадиш нещо оттам, ето това ме изпълва! Така от мен излизат любов, гняв, каквото искам. И не могат да ме арестуват за това", разправя сексапилният барабанист. Той смята, че ако не може да изкарва пари от свирене, със сигурност би се изхранвал от картините си. "Артът ме направи по-добра личност, по-идеен, по-добър музикант. Музиката е рисуване със звуци, вместо с цветове, казва философски Тико. Освен картини той създава произведения на изкуството от бронз, керамика и стъкло. Торес е невероятно универсален художник, казват критиците и смятат, че талантът му расте. Много от произведенията му напомнят на немските експресионисти на 30-те години, а други варират от класически пейзажи до абстрактни сцени от природата. Тико напуска Куба 7-годишен, но Куба никога не напуска него. Тя личи от щриха в платната му, твърдят познавачи. Втората му изложба е посветена на детството във Варадеро - "Спомени от Куба", и беше наредена в Южна Флорида. "Цветовете, формите в творбите ми са филтрирани през опита ми не само на артист, но и на кубинец". Мачото казва, че никога няма да забрави как е гонил кокошки из двора им и как е ставал рано, за да погледа морските костенурки на пясъка. Тико признава още, че рисува в хотелските стаи по време на турнета. Правел го срещу стреса от пътя.

Боб Дилън прави портрети

Боб Дилън може да е музикална легенда, но той също е и художник. Последно той откри вернисаж в Лондонската национална портретна галерия, озаглавена "Face Value". В нея има 12 портрета на измислени герои, нарисувани с пастели, със специфичен омазан рисунък. Дебютът му бе през 2011 година в галерия "Gagosian" в Ню Йорк, когато изложи и свои скици от младостта му.

Антъни Хопкинс започва на 70

Сър Антъни Хопкинс започва да рисува на 70 години. Първата изложба реди през 2010 г. В Лондон. Творбите му се харчат между 4000 и 25 000 долара. "Тези картини са експресия на хаоса в ума ми", споделя отличният актьор. "Това е много детинско изкуство, то трябва да бъде такова, защото аз съм едно дете. Освен това е много вулгарно. Но животът е вулгарен", смята още той.

Антъни Хопкинс се превърна в ренесансов човек - през 2007 писа и режисира филма "Slipstream". Преди година композицията му "Маската на времето" имаше премиера със симфоничния оркестър на Далас. След това се отдаде на живописта. Платната му са разнообразни - от природни картини до портрети с натрапчиво и налудничаво изражение в очите.

Коканова, Лолова и Годжи са с по два таланта

Обикновено силно надарените в определено арт пространство имат таланти и в още няколко изкуства. Такава беше Невена Коканова. Недостижимата и сега киноикона притежаваше невероятна изящност на рисунъка, каквато носеше и в душата си. Невена рисува върху салфетки и хартия с химикалка, молив или туш - голи женски тела, карикатури, графики. През 60-те години Радой Ралин открива тази й дарба. Великият сатирик илюстрира една от поетичните си книги, "Есенни къпини", с творенията на Коканова. Най-голямата звезда на родното седмо изкуство за всички времена не дава и дума да се каже за изложба. Тя таи всичко в сърцето си до последния си земен миг. След като Невена си отива от грешния свят, дъщеря й Теодора не желае да пуска търговците в храма.
Голмайсторът Димитър Бербатов също отдъхва с четката още преди в Англия да са чували за него. Но досега Бербо е показвал произведенията си само на най-близките му хора. Бившият национал предпочита пейзажите. Но има и няколко карикатури на Уейн Рууни, Неманя Видич и Дарън Флетчър.

"Червените дяволи" дори го наричали Пикасо

Той е получил оферта от английски колекционер, но не е ясно дали продажбата се е състояла. Меценатът предложил 10 хил. паунда.

Бербатов не е първият факир на топката, който се вихри и с боите. Французинът Ерик Кантона също бе известен с артистичното си хоби.

С доказан втори талант е и джаз певецът Васил Петров. Елегантният мъж впечатлява освен с прекрасния си глас и с минималистичните си графики. Изявите на Петров като художник започват през 2004-та. Оттогава той е наредил дузина изложби. Увлича се по жанра още от дете, но по-сериозно се занимава от няколко години. Българският Франк Синатра без притеснение признава за влиянието на Панчо Малезанов.

"Не знам какво е съдържанието на това, което рисувам, не мога да се критикувам или оценявам. Сигурното е, че изпитвам огромно удоволствие", сподели певецът. Петров дълго време събираше сили, за да покаже рисунките си. "Мислех, че ще изгубя интереса, ако започна да излагам. Сега вече съм готов", признава той. Ники Сотиров, стар приятел на Васко, също излива страстите си върху хартия. Прочутият актьор, когото скоро гледахме в сериала на Маги Халваджиян "Седем часа разлика", е властелинът на акварелите. Сотиров, който е от многофункционалната зодия Близнаци, остава верен на житейската си философия и с четка в ръка - всичко е от Бога и всеки ден трябва да сме му благодарни за тази работа. Ники се увлича по ярките цветове. Негови акварели има в хола на дъщеря му Ния и из апартаментите на многобройните му приятели. Хармонията с природата и с Ана Каридова вдъхновяват артиста.

Миро също има склонност към четката като малък. Майка му работи с изчислителни машини, в които се слагали ролки с книжна лента. Певецът я молел да му дава от тях и рисувал сцени от филми. Кадрите били изключително професионални, категорична е родителката на таланта.

"Да бъдеш всичко, което можеш, е много хубаво, но това е дълъг път", казва веднъж проф. Греди Асса с приятелско предупреждение към ненаситните млади лъвове. Известният плевенчанин е бил учител по рисуване на Слави Трифонов, Евгени Димитров-Маестрото и Георги Милчев-Годжи, но само последният поема по най-дългия път. Въпреки че звездата на "Ку-ку бенд" никога не е търсил успех в живописта. Той нареди изложба през 2002-ра и не повтори.

В родния му дом в Криводол има цяла галерия с негови ранни творби.

В началото на 90-те дори се изхранва не с китарата, а с четката

Онази първа изложба е посветена на Владимир Димитров-Майстора и Клод Моне. Тогава Годжи продаде най-скъпата си творба "Пейзаж от Истанбул" за 1200 лева. Той обаче винаги се е застраховал пред професионалистите, че рисува за удоволствие.

Татяна Лолова също скицира от десетилетия. Великата прима на смеха и драмата върти умело шаржове и портрети, най-вече на колеги. Актрисата още не е правила изложба, но част от рисунките й могат да се видят в автобиографията й "1/2 живот". Сред най-уникалните са на Калоянчев, Тодор Колев, Димитър Манчев, Младен Киселов. Лолова дори сама нахвърля и идеи за спектаклите си. Костюмографията на "Дуенде" в Театър 199 е нейно дело.

И Васил Боянов-Азис е сред звездите, които рисуват, само че фолк асът го прави по-често за дъщеричката си Рая. Стилизирани образи на жени или графики занимават скандалния певец и той също има колекция за домашна употреба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай