"Златен век" за Мария Каварджикова

"Златен век" за Мария Каварджикова | StandartNews.com

Двудневни тържества салютираха юбилея на Мария Каварджикова, която, за разлика от колежките си по света и у нас, никак не си пада по червени килими и светска суматоха. Въпреки това обаче й се наложи да се примири с възторга и овациите на гилдията и медиите. С публиката тя от десетилетия е в нежни отношения, но никога не парадира с този всеизвестен факт. Пръв с подаръците в четвъртък вечер започна Дейвид Варод. Той поднесе изискан букет и елегантен шал в гримьорната на голямата актриса в Народния. Мария е в една от главните роли в новия пълнометражен игрален филм "12А", чиито продуцент е международният кинаджия.

"Не разбирам и не говоря български. Но когато Мария е пред камерите, когато чувам и виждам как героинята й оживява в репликите и в емоциите, сякаш усещам всяка дума на езика ви. Това е първата класа, това е висшият пилотаж - малцина са тези, които го владеят. Каварджикова е една от тях. Тя е вашата Мерил Стрийп", категоричен е Варод, работил с най-големите звезди на Холивуд. Самата Мария, както винаги, се смути от суперлативите, но с огромно удоволствие прие поздравителната картичка с пожелания и обяснения в любов от екипа на "12А". "Обичам те, ти си прекрасна", написа Радина Кърджилова. Тя е Лина – учителката по литература, която се бори със своите абсолвенти, а Мария играе нейната майка. Двете страхотни жени са в сложни отношения заради разминаване в някои от житейските си принципи. "Да си жива и здрава, да си все така вдъхновяваща", пък написа Магдалена Ралчева, която е режисьор на лентата по сценарий на Николай Колев.
Точно в 19 часа Мария слезе на голямата сцена за "Вишнева градина" - последният спектакъл на Крикор Азарян, в който тя е Любов Раневская. Колегите посветиха представлението на Каварджикова, а след финала овациите на станалите на крака зрители бяха оглушителни.

Валентин Ганев, който е от най-близките приятели на Мария още от пернишкия им период и дори прибира наградите от нейно име, падна на колене и запя "Аморе, Маре" - по мелодията на „Torna A Surriento" от самата постановка, но с текст, писан за юбилея от вечния стихоплетец Руси Чанев. Началото на парчето, очаквано, се оказа напълно разбиващо: "Ти си, Маре, чудна птица, ти си мойта хубавица, на театъра – царица..." Оркестърът "Вишнева градина" съпровождаше изпълнението.

Директорът на Народния Мариус Донкин, с когото са колеги повече от 30 години, подари на Мария специален плакет на академичната трупа, изработен от скулптора Борис Андреев-Реджо. Мариус се впусна и в емоционално обръщение. „Благодаря ти за това, че всеки ден ни правиш поне малко по-добри", каза развълнуван Донкин. От министерството на културата почетоха юбилея на Каварджикова с отличието „Златен век" - звезда и грамота за изключителен принос. После се заредиха приветствия и цветя от Съюза на артистите, театри, организации... Колегите на Мария Каварджикова от Народния я изненадаха с картина и с огромен брой отпечатани поздрави и пожелания от нейните почитатели, споделени в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай