Закуска на тревата във "Витгенщайн"

Закуска на тревата във "Витгенщайн" | StandartNews.com

С изключително естетската експозиция "Закуска на тревата - моя мълчалив диалог с един млад гений" Дом "Витгенщайн" участва за първи път в афиша на Седмицата на изкуствата във Виена. Публиката може да се наслади на забележителни творби на българо-холандския художник Анио Рорем, вдъхновени от титаничния интелектуалец, на когото е наречен културния ни център в австрийската столица. "Искам да се разходя в гората с младия Лудвиг Витгенщайн, малко преди разсъмване", споделя авторът. За философа, приеман от мнозина за най-значимия на 20-век, Бертран Ръсел казва: "Най-съвършеният пример, който ми е известен, на гений в традиционния смисъл - пламенен, задълбочен, силен и доминиращ". Изследвайки границите на мисълта чрез границите на езика, Лудвиг Витгенщайн стига до заключението, че мистичното прехвърля възможната граница на изразимото. Изкуството обаче, според него, е в състояние да ни преведе отвъд границата на мисълта. Използвайки динамиката на реалността, но без да я назовава конкретно, изкуството ни предлага мост към територията на мистичното. Към онова, което знаем, че съществува, но не можем да назовем.

Както подсказва заглавието на изложбата, художникът представя серия от пейзажи в голям формат, изработени в уникална техника с масло,смола и пигменти. На фона на всяка картина има действително изображение на дървета, трева и вода. Детайлите са взривени и потопени в менящата се палитра от пестеливи и живи тонове, напомнящи цветовете на Виенската школа от края на 19 век.

Казват, че ако съществува нов универсален език, то той по-скоро би имал математически закони, геометрични модели, изобразяващи енергията и честотата на вибрациите. "За това, за което не може да се говори, трябва да се мълчи", твърди Лудвиг Витгенщайн. Изложбата "Закуска на тревата - моя мълчалив диалог с един млад гений" е по идея на Росица Станишева и Валентина Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай