„Византийското хилядолетие" на Ханс-Георг Бек за първи път на български

„Византийското хилядолетие" на Ханс-Георг Бек за първи път на български | StandartNews.com

Издателство „Прозорец" е подготвило коледен подарък на всички почитатели на византийската история и литература.

За пръв път на български език излиза книгата „Византийското хилядолетие" на Ханс-Георг Бек, издадена в Германия през 1978 година. „Византийското хилядолетие" се смята за един от фундаменталните научни трудове в областта на византинистиката. Практически е невъзможно да се пише по въпроси, свързани с Византия, без да бъде цитирано произведението на Бек, което е издавано многократно в Германия и на всички световни езици. Ако има определение за научен бестселър, то „Византийското хилядолетие" отговаря в пълна степен на тази дефиниция.

Авторът Ханс-Георг Бек (1910 – 1999) е бил ръководител на катедрата по византинистика и новогръцка филология на университета в Мюнхен, на който пост той наследява друг един легендарен и познат на българската публика учен – Франц Дьолгер. „Византийското хилядолетие" Бек написва на основата на своите лекции и упражнения пред студенти. Избраните теми, както самият той казва, отговарят на личните му предпочитания, които се простират от проблемите на държавата и конституцията, през литературата, богословието, монашеството и вярата до социалната структура и представата за история на обществото във Византия. Освен, че, този труд запълва някои празнини във византинистиката, издаването му на български език определено запълва една огромна досегашна празнина в литературата, ползвана от българските изследователи на византийската история.

Авторските права за издаването на „Византийското хилядолетие" на български език са осигурени от спонсора „Кварцверке" ГмбХ, германското дружество, което от 2014 г. е едноличен собственик на „Каолин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай