"Вилна зона" и попфолк за 3 март

Чочо Попйорданов като Македонски и Валери Йорданов като Бръчков във филма "Хъшове" - единствената историческа лента за 3 март

"Вилна зона" и попфолк за 3 март | StandartNews.com

Прочетете Санстефанския мирен договор на децата и приятелите си, преди да седнете край разточителната трапеза

Единствено БНТ излъчва адекватна програма, bTV избра концерта на "Пайнер"

Празникът за българина е отрупана трапеза, обилно полята с вина и ракии. Толкова често от националния ефир интелектуалци обвиняват народа, че не умее да почита важните дни от историята, че е загубил или изкривил своето национално самосъзнание и чувство за отговорност пред онези преди нас, които са мечтали и пожертвали много от себе си в името на свободното отечество. Тези порицания са толкова гръмки понякога - досущ като онези, че българинът ходи на църква само на Великден - че у някои по-съвестни граждани може да заработи гузна съвест. Именно за тях предлагаме алтернативни начини за празнуване на 3 март, които не включват препълнени чинии и чаши. Още повече че не всички телевизии са се постарали особено извън схемата на рейтинга. Веднага след концерта на пайнерите по bTV е комедията "Вилна зона" за 70-годишнината на Катя Паскалева, която беше през септември. Вечерта е "Последният ерген" с Тодор Колев. Нова пък не отстъпва от риалитата - "Черешката на тортата", "Като две капки вода" и "Господари на ефира". Все пак от 20:45 ч по БНТ ще върви двусерийният филм на Сашо Морфов "Хъшове", в който изключителният Чочо Попйорданов прави една от последните си роли - Македонски. Сред немилите и недрагите са Валери Йорданов, Руси Чанев, Рени Врангова, Христо Мутафчиев, Деян Донков, Христо Петков...
Ето и нашите предложения.

1. Снабдете се с копие от Санстефанския мирен договор и го прочетете на децата си, на приятелите си или просто на себе си. Текстът, който е не по-дълъг от 10 странички, се намира свободно в интернет. Все пак заради този документ, който урежда обособяването на Третата българска държава, имаме изобщо празник. Именно там пише, че "България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция", че "няма да има повече турска войска в България и всички стари укрепления ще бъдат премахнати", че "в места, където българите се смесени с турци, гърци, власи (куцовласи) и други, ще се държи справедлива сметка за правата и интересите на тези населения в изборите".

2. Окачете трибагреника на къщата си или на автомобила. Знамето ни - такова, каквото е днес - е установено в Първата българска конституция от 1879 г. Преди това през Възраждането са използвани различни варианти. Едно от най-популярните знамена е ушито от дъщерята на Иван Параскевов, Стиляна, в румънския град Браила и е предадено на българските доброволци в Руско-турската война. То е квадратно, с лъв и надпис "БЪЛГАРИЯ". И до днес е в колекцията на Националния военноисторически музей. Посещението там е чудесна идея за прекарване на деня. Ще видите и оригинала на Самарското знаме. В Мраморното фоайе на Столична библиотека пък е наредена изложба с репродукции на картини и графики от известни български и чужди художници. Между тях са Никола Кожухаров, Обербауер и Лансон, пресъздаващи емблематични моменти от Руско-турската война: десантът при Свищов, битката за Лом, обсадата на Плевен, боя на Орлово гнездо, посрещането на руските войски в София. Това е изкуство и история в едно.

3. Бъдете активни. Включете се в тържествата по случай празника в зависимост от това къде живеете. Може би всеки софиянец трябва поне веднъж да присъства на заря-проверката на площад "Народно събрание".

4. Ако имате деца - вместо да ги оставяте на двора с братовчедите им, докато вие овкусявате пържолите - ги ангажирайте с майсторенето на картички и значки с трибагреника. (Ще се учудите какви заготовки за всякакви дрънкулки има в близката дрогерия). Или им направете разни орнаменти от солено тесто - онова, което всички сме месили като малки в часовете по ръчен труд.

5. Подгответе фойерверки. Не става дума за пиротехническото шоу, което ще има в много градове, а за ваше собствено в двора на къщата или със съседите пред блока. Разбира се, всичко трябва да е съобразено с изискванията за безопасността.

6. Научете патриотични песни с децата и приятелите си. Може би дори най-антипатриотичните хора се срамуват, когато не знаят текста на българския химн или други превърнали се в емблема балади. Така че сега е моментът. Ако в къщата ви има повече от едно дете, можете а организирате малък конкурс с награди за най-добрия рецитатор. "Боят настана", "Тих бял Дунав се вълнува", "Вятър ечи, Балкан стене", "Стани, стани юнак балкански" се намират на един клик разстояние в каналите vbox или youtube.

7. Най-лесно би било семейно да изгледате филм за събитията, свързани с Руско-турската война. Така вечерта би била едновременно опознавателна и забавна. Сериалът "Пътят към София" от 1979-а г. е точно по темата. Именно в него изгря звездата на Ана-Мария Петрова - балерината, която стана актриса, поетеса и съпруга на великия бас Никола Гюзелев. Константин Цанев пък остава в тв хрониките с ролята си на Андреа. Вярно, че сериалът е въртян много пъти, но никога не в повече на подрастващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай