Филм на National Geographic показа приоритетите на туризма у нас

Сред археологическите обекти бе подбран единствено скалният град Перперикон

Филм на National Geographic показа приоритетите на туризма у нас | StandartNews.com

В късната неделна вечер на 18 септември станахме свидетели на уникален филм за България, излъчен по телевизионния канал на великия National Geographic. Става дума за гледаната от стотици милиони зрители по цял свят поредица „Европа отвисоко“, чиито четвърти сезон тази есен започва именно с епизод за нашата страна.

В него видяхме невероятен професионализъм и уникални кадри на подбраните от авторите забележителности от България. Но фона на заливащия ни от повечето български медии негативизъм и изцяло отрицателни новини – убийства, наводнения, катастрофи, направи впечатление изключително положителният тон към нашата Родина. Общ извод от филма е, че живеем в прекрасна страна, с чудесни хора и невероятни забележителности. Дори когато ставаше дума за грозните жилищни блокове от епохата на социализма, авторите на филма са оптимисти и ги съпоставят с новите величествени строежи – символ на излизането на България от сянката на комунистическото си минало. Тук ще кажа, че филма е правен изцяло от чужд екип, в чиито обективен поглед не трябва да се съмняваме.

Но филмът „България отвисоко“ има и друг, много важен аспект. Там експертите на National Geographic ясно и точно посочват кои са приоритетите на туризма в България. А това заедно с традиционните прекрасни морски плажове и чудни планини са няколко обекти на културния туризъм. Става дума за Велико Търново с прекрасния спектакъл „Звук и светлина“, танците на последователите на Петър Дънов на Седемте рилски езера, паметника на Бузлуджа и др.

Сред археологическите обекти бе подбран единствено скалният град Перперикон. И в това няма нищо чудно, защото едва ли има по-величествена гледка от този забележителен архитектурен ансамбъл, сниман от въздуха. И направените от дрон професионални панорами наистина спират дъха на зрителите!

Така филмът на National Geographic дава ясен отговор на един въпрос, който все още витае в публичното пространство – кои са най-важните за развитието на културно-историческия туризъм в България обекти. И този отговор е на безпристрастни чуждестранни специалисти, които познават детайлно всяка известна културна забележителност на Земята.

Дано и в България повече да се налага да се обяснява кое трябва да се финансира и развива чрез Националния бюджет. Нещо, което се наложи да правим през цялото лято и то – за съжаление, безуспешно!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай