Великият Доминго в "Арена Армеец"

Като Симоне Боканегра в "Щатсопер" Берлин

Великият Доминго в "Арена Армеец" | StandartNews.com

София. Кралят на операта Пласидо Доминго най-после ще дойде и в България. Незабравимата среща на родните фенове с великия тенор ще бъде на 14 февруари в зала "Арена Армеец" по покана на "Болкън ентъртейнмънт". Уникалното събитие ще бъде под съпровода Софийската филхармония. Легендарният певец ще изпълни емблематични арии, хитове от оперети и мюзикли, култови испански любовни песни. Билетите са на цени от 70 лв. до 180 лв. и се продават от днес в мрежата на Eventim.

Доминго продължава да е мегазвезда и на 72. След 15 години като генерален директор на националната опера във Вашингтон той се оттегли преди две лета от поста и сега ръководи храма на класиката в Лос Анджелис.

Мадридчанинът дебютира с малка роля от "Риголето" в Мексико, където живее от дете. А първото си изпълнение на водещ тенор като Алфредо от "Травиата" прави 2 години по-късно в Монтерей. След три сезона в Тел Авив, където излиза в 280 представления с 12 роли, през 1965-а Доминго започва бляскавата си международна кариера. В биографията си оперният ас има рекордните 140 роли - повече от всеки друг тенор в историята на музиката. А съвсем наскоро той добави в списъка и водещите баритонови партии от "Риголето", "Симоне Боканегра", "Травиата", "Набуко" и "Жана Д'Арк". "Ковънт гардън", "Метрополитън", "Щатсопер" във Виена и Лос Анджелис го познават и като талантлив диригент. Носител е на 11 приза "Грами" и два латиноеквивалента на отличието. Има и "Еми" за телевизионнни проекти. Пласидо Доминго е удостояван с почетната докторска титла на някои от най-престижните университети в света. Той е основател на "Опералия", международен конкурс за млади оперни таланти. Точно там харесва нашето сопрано Соня Йончева и я кани няколко пъти за дует, между които и в "Авери фишър хол" в Ню Йорк за своя 70-годишен юбилей и половин век на сцената.

Доминго предизвика истински фурор през 1990-а, когато с Хосе Карерас и Лучано Павароти представят пред света Тримата тенори. А през 2009-а шведският крал Карл Густав му връчва наградата "Биргит Нилсън" с чек за 1 млн. долара - най-щедрото отличие в света на класиката за изключителни постижения в оперното изкуство. Пласидо Доминго не веднъж е участвал в благотворителни концерти за жертви след земетресения, наводнения и урагани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай