Великият Бертолучи с поздрав за Киномания

Великият Бертолучи с поздрав за Киномания | StandartNews.com

Легендарният италиански режисьор Бернардо Бертолучи изпрати специално видео обръщение към българските зрители, които ще могат да видят негова ретроспектива на Киномания. 76-годишният маестро много съжалява, че не може да дойде у нас в София - "в този град, в който не съм бил никога, който не познавам, но знам, че е пълен със загадъчност и красота." Бертолучи коментира: "Понякога при ретроспективите човек получава усещане за пренасяне, защото гледа филми, правени през различни години. Така зрителите получават представа за творческия път на режисьора. Надявам се, че ще ви накарам да мечтаете." За пръв път в България ще бъде показан неговия "Обсадени" от 1998-а. Италианският режисьор ще бъде представен с "Последно танго в Париж", "Последният император", "Мечтатели", "Трагедията на един смешен човек", "Малкият Буда" и "Конформистът".

Фестивалът, благодарение на който родните киномани гледат най-силните и стойностни филми от световното кино, призьори от Берлин, Кан и Венеция, става на 30 години. Юбилейното издание започва на 17 ноември и ще продължи до 1 декември. Програмата подобава на важната годишнини и предлага едни най-интересните заглавия от света на седмото изкуство.
За юбилея е създаден първия по рода си Храм на киното пред сградата на НДК, близо до Билетния център. В него запалените киноидолопоклонници могат да изгледат до 17-и ноември трейлърите на хитовите заглавия от програмата във внушителна обстановка. Вместо удобни киноседалки са наредени църковни пейки, а на мястото на олтара има голям бял екран. Няколко от най-ярките киноимена са изрисувани като светци - Мерил Стрийп, Робърт де Ниро, Дъстин Хофман и Ал Пачинo, още Бернардо Бертолучи, Мартин Скорсезе, Педро Алмодовар, Стивън Спилбърг и Уди Алън.

В Киномания е новия хит на Мартин Скорсезе "Мълчание" с Лиъм Нийсън, завръщането на Мел Гибсън към режисурата Hacksaw Ridge, противоречивата лента на Педро Алмодовар "Хулиета", последната засега творба на Уди Алън Café Society. В програмата е ретроспектива на Андрей Тарковски. Ще могат да се видят всичките седем филма на Тарковски - "Сталкер", "Соларис", "Огледало", "Сергей Рубльов", "Иваново детство", "Носталгия", плюс документален филм за режисьора. 

Билетите могат да бъдат закупени от касите на НДК и в мрежата на Тикетпортал. Прожекциите са в зала 1, която е оборудвана с нов екран, "Одеон", "Люмиер", Дом на киното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай