Великите предсказания

Великите предсказания   | StandartNews.com

Ридли Скот и неговите "Пророци на научната фантастика" са в ефира на БНТ2. Документалната поредица изследва как писателите визионери точно прогнозират медицински изследвания, виртуална реалност, техники за граждански надзор. Скот е изпълнителен продуцент и водещ на всеки епизод, който включва и коментари на експерти - физици, биографи и режисьори.

"В моята компания постепенно еволюирахме в документалната телевизия. Много хора ме убедиха, че е най-естествено самият аз да представям постиженията. Как бих могъл да откажа? Огромен любител съм на научната фантастика", споделя Скот. Той, както е известно, режисира "Извънземното" (1979), "Блейд Рънър" (1982) и "Прометей" (2012). Феновете на жанра от няколко поколения вече живеят с уникалните му сюжети. Премиерният епизод на поредицата е за Мери Шели, авторката на "Франкенщайн". Други, които ще бъдат представени през сезона, са Филип К. Дик, Хърбърт Уелс, Артър Кларк, Айзък Азимов, Жул Верн, Робърт Хайнлайн и Джордж Лукас.

Интересен факт е, че "Блейд Рънър" е вдъхновен от романа на Филип К. Дик "Мечтаят ли роботите за електроовце?". Книгата разказва за Рик Декард, който е ловец на глави и търси измамни и сложни роботи. "Мисля, че Фил Дик беше особено интересен с това, че, на първо място, е много модерен човек и мислител мислител. Въпреки това не знам какви демони са му били в главата.", споделя Скот пред "Уол стрийт джърнъл". И допълва: "Мисля, че той е бил малко по-параноичен. Нали знаете как хората се вманиачават към влошаването, разпадането или остаряването? Той е бил много наясно с начина, по който светът навлиза в зоната на негативизма." Продуцентът смята, че научната фантастика дава възможност да погледнем в бъдещето и да разберем къде сме сега, за да знаем как да продължим напред.

"Особено важно е да разберем накъде отиваме. Точно това е целта на определени филми. Интересното е, че посланията на голяма част от тях клонят към негативното. Въпреки това много хора намират романтика в този факт", твърди Скот. Той определя за най-добра научна фантастика тази, която се основава на въпроса "Какво ще стане, ако?".

Режисьорът е използвал голям брой 3D ефекти в "Прометей" и определя времето, в което е работил по него, за най-доброто в кариерата си. Въпреки това е категоричен, че без добра история високите технологии са нищо. "Най-трудно е да напишеш сценарий или книга. Аз наистина не съм писател", откровен е Скот.

Сред авторите пророци на научна фантастика, които Ридли представя в серийния филм, е Хърбърт Уелс, автор на романите "Машината на времето", "Невидимият човек", "Война на световете". В книгите си той дава тревожен сигнал - предупреждение за тъмната страна на прогреса. "Нашите най-големи изобретения биха могли да станат инструментите за самоунищожението ни". Артър Кларк е писателят, който историята държи лично отговорен за крайъгълния камък на модерната телекомуникационна технология - сателита. Сътрудничеството му със Стенли Кубрик в киното зарежда новото поколение с предсказаните видеофони, таблети и търговските космически полети. Айзък Азимов мечтае за по-добър свят, в който нуждата измества страха от новите технологии. Историите в "Аз, Роботът" описват бъдеще, в което машини заместват човека. В действителност това води до създаването на индустриални машини, с което е прокаран пътят към приятелския робосвят. Днес роботите се превръщат в лекари, които спасяват живот чрез деликатни гръбначни операции. Дроидни астронавти пък поправят орбитални станции в Космоса. И всичко започва с футуристичната визия на Азимов: "Робот във всеки дом!". Жул Верн изпрати пръв човек на Луната още през Викторианската епоха. Никой не е имал представата за интернет, но през 1893 г. писателят го критикува. Предсказанията на авангардния автор са от клетъчните комуникации до виртуалните реклами. Робърт Хайнлайн написва романите "Звездни рейнджъри" и "Странник в странна страна". Те са повод читателите да се запитат какво е свобода. Джордж Лукас, авторът на култовите "Междузвездни войни", вдъхновява две поколения учени и инженери да направят голяма крачка в технологиите. Използвайки компютри, той променя начина на филмопроизводство и този, по който виждаме бъдещето.

Филмовата и телевизионна критика определя "Пророци на научната фантастика" като преувеличен в посланията и представянето на писателите визионери. Публиката не се влияе от това и рейтингът на сериала е 8 от 10 в най-големия онлайн платформа за кино и телевизия IMDb. Българските зрители могат да проследят пророчествата на фантастите всяка неделя от 11:45 по БНТ2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай