Ван Гог бил убит?

Ван Гог бил убит? | StandartNews.com

Художникът Винсент ван Гог може да е бил убит. Такава е най-новата версия, която бе оповестена от водещ съдебен експерт пред "Дейли Мейл". Според популярната теория, която бе приета досега, творецът се е застрелял в житно поле край Париж през 1890-а.

Доктор Винсент ди Майо, експерт по огнестрелни рани, обаче смята, че художникът не е могъл да се застреля сам в гърдите. Д-р Ди Майо използвал доказателства и свидетелски показания от онова време, за да стигне до заключението си. "Фаталната рана на Ван Гог не изглежда така, както би трябвало, ако става въпрос за самонараняване. Според сина на лекаря на художника, Пол Гаше младши, около огнестрелната рана на твореца е имало "кафяв и лилав ореол". Преди историците смятали, че лилавият ореол е причинен от близостта на пистолета до гърдите на Ван Гог, а кафявият - от изгарянията от барута. В действителност този лилав ореол обаче е подкожно кървене от кръвоносни съдове, разкъсани от куршума и обикновено се наблюдава при хора, които живеят още известно време след прострелването. Присъствието или отсъствието на този ореол не означава нищо", казва експертът. Ди Майо твърди още, че кафявият ореол е просто "амбразивен пръстен, който се вижда при всички входни рани. Той показва входното място на куршума".

Експертът задава въпроса как така Ван Гог е успял да се застреля в лявата част на гърдите си с револвера, който се твърди, че е използван. "Би било изключително трудно да се застреля сам в тази част на гърдите с лявата ръка. Най-лесният начин би включвал поставянето на нечии пръсти около задната част на дръжката на оръжието и като се използва показалецът, да се стреля с оръжието. Още по-абсурдно би било да се твърди, че художникът е използвал дясната си ръка. Това би означавало дясната му ръка да мине пред гърдите, но отново трябва чужда ръка, за да се натисне спусъкът с показалеца и оръжието да произведе изстрел", обяснява Ди Майо. Експертът добавя, че ако Ван Гог се е застрелял сам от толкова близко разстояние, както твърдят свидетелските показания от онова време, той би трябвало да има следи от обгаряне по ръката си, каквито липсват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай