Уволниха хора от БНТ след гафа с евреите

Орлин Горанов и продуцентът на "Последният печели" поднесоха своите извинения

Уволниха хора от БНТ след гафа с евреите | StandartNews.com

Водещият на "Последният печели" Орлин Горанов поднесе своите извинения преди началото на новия брой на телевизионната игра. По-рано той бе обвинен от "Б'ней Б'рит България" за антисемитски изказвания. Скандалът тръгна от въпроса, в последния епизод на шоуто: "Кой голям шахматист има еврейски корени". Единият от участниците отговори правилно – Боби Фишер. След това Орлин Горанов цитира антиеврейско изказване на Фишер:

"Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери.Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има надпис : Арбайт махт фрай. Но евреите не вярват на това. Те вярват , че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите".

ВИЖ ОЩЕ: Кошлуков се извини за антисемитските цитати

Ето и официалното изявление на Орлин Горанов:

"В допълнителната информация към въпрос, свързан с шахматиста Боби Фишер, беше използван цитат от интервю на шахматиста пред унгарско радио. Изрично беше упоменато, че цитирам думите на шахматиста и в нито един момент не съм си позволил собствен коментар или трактовка, спазвайки напълно правилата за реализация на предаването.

Независимо от това екипът на Последният печели осъзнава направената грешка и неудачния начин, по който е поднесен на читателя. У зрителите остава заблудата, че по някакъв начин аз - Орлин Горанов, и предаването се асоциираме с цитата. Липсва точен завършек на темата и категорично и ясно отделяне на цитата от разговорите в студиото. Ето защо екипът на предаването и лично аз искаме да поднесем своите извинения на всички, които са се почувствали засегнати от цитираните думи на Боби Фишер, изречени преди повече от 20 години.

Бихме искали да ви уведомим, че сме санкционирали целия екип поради факта, че е засегната тази тема, а редакторският екип, който е участвал във формирането на въпроса, веднага е освободен. Бихме искали да ви уверим, че в нито един момент не сме имали друга цел освен даването на информация, свързана с въпросите в играта "Последният печели", както и че смятаме всякакви прояви за антисемитизъм, ксенофобия и насаждане на расова омраза за напълно неприемливи.

Смятаме, че всеки епизод на "Последният печели" е доказал, че екипът на предаването се стреми само и единствено към създаване на интерес от страна на зрителите към самоусъвършенстване и натрупване на допълнителни знания, водещи до по-богата обща култура".

ВИЖ ОЩЕ: Обвиниха Орлин Горанов в антисемитизъм

След това продуцентът на "Последният печели" Николай Пухалев също поднесе своите извинения:

"Първо, че е грешка, огромна грешка е и дължим извинение на всички засегнати страни. Искам да подчертая, че екипът на предаването цитира интервю, което е дадено преди повече от 20 години от Боби Фишър. Не казвам, че сме прави да го цитираме това нещо. Просто съвсем неволно като информация редактора, който е бил на смяна, цитира въпросния човек. И в момента това мина и никой не си даде сметка, че е грешно. В момента, в който това разбрахме, че е грешно, въпросният редактор и целият редакторски екип са сменени, има нови хора, които ще изпълняват тази длъжност. И още един път искам да се извиня на всички лица, които са се почувствали засегнати или по някакъв начин обидени. Екипът на предаването, както и Орлин Горанов, по никакъв начин не желае, нито е искало да обиди някой. Орлин Горанов просто цитира информация, която му е подадена като готово интервю, което е взето от интернет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай