Петък,

Турската посланичка: Арт галерия „Вежди“ е прекрасно място на духа

От: Иван Ватахов -
356
Турската посланичка: Арт галерия „Вежди“ е прекрасно място на духа
A
A
A

Турската посланичка в София Айлин Секизкьок посети галерия „Вежди“ - най-новото артпространство в столицата, за да види отблизо произведения на най-тачените представители на българското изкуство.

Тя разгледа експозицията „Големите майстори на ХХ век“, която по думите на именития ни скулптор Вежди Рашидов е знак към поколенията какви магьосници на четката и формата са творили в България, какви са техните върхови постижения и как са извървели своя път.

Айлин Секизкьок поздрави Рашидов за усилията му да представя в едноименната галерия творчеството на онези забележителни творци, които са дали облика на българската пластична култура, както и за готовността му да подкрепя развитието на млади таланти.

„Арт галерия „Вежди“ е прекрасно място на духа“, възхити се посланик Секизкьок.

В разговор по време на посещението й двамата обсъдиха перспективите за развитието на културните взаимоотношения между България и Турция, и значението на важните спогодби, подписани през двата мандата на Вежди Рашидов като министър на културата, както и активната му дейност по-късно като председател на парламентарната комисия по културата и медиите.

Едно от големите постижения през този период е уникалната реставрация на желязната ни  църква „Свети Стефан“ в Истанбул, която гниеше в продължение на десетилетия. Днес този храм е перлата на турския мегаполис. Успех за българската държава е и създаването  на музея на българската история  в Метоха в Истанбул и връщането на екзархийските имоти на България.

Традиционно доброто културно сътрудничество между двете страни продължава да се развива, констатираха посланик Айлин Секизкьок и Вежди Рашидов.

Двамата обсъдиха и ситуацията в Украйна и особено усложнената среда на сигурност.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com