"Турандот" за Гена Димитрова във Варна

"Турандот" за Гена Димитрова във Варна | StandartNews.com

Димитринка Райчева дебютира в ролята на китайската принцеса

Операта в морската ни столица отбелязва 75 години от рождението на дивата на 14 април

С "Турандот" от Джакомо Пучини операта във Варна ще отбележи 75-годишнината от рождението на Гена Димитрова на 14 април. В спектакъла под диригентството на Григор Паликаров и режисурата на Кузман Попов в ролята на китайската принцеса ще дебютира солистката на храма на белкантото в морската ни столица Димитринка Райчева. Образа на Калаф ще пресъздаде Валерий Георгиев, Деян Вачков ще бъде Тимур, Илина Михайлова - Лиу, Стоян Финджиков - Императорът. Заедно с оркестъра и хора на операта в представлението ще участва и екип на детско-юношеската опера в града.

Изборът на това заглавие не е случаен, защото ролята е знакова в кариерата на великата оперна дива. На 7 декември 1983 г. дебютът на Гена Димитрова като Турандот в постановката на Франко Дзефирели на сцената на Миланската скала е зашеметяващо събитие в световния оперен живот. В яркото обкръжение на диригента Лорин Маазел и солистите Пласидо Доминго, Катя Ричарели и Никола Мартинучи изгрява звездата и на българката. Тя вече е забелязана от музикалния елит, но именно Турандот става причина Гена да влезе триумфално в Клуба на звездите, сред най-добрите оперни певци на всички времена.

"Триумфът на "Турандот" е най-вече триумф на сопраното Гена Димитрова. Аплаузите в края на представлението бяха предназначени за нея. С ентусиазираните си възгласи "Неповторима!" и "Единствена!" публиката дълго не й позволи да напусне сцената", пише критикът Марио Пази тогава. "Може би никоя друга певица няма правото на тази награда - да се нарича Кралица на Скалата. Преди десетилетия това беше Мария Калас, днес е Гена Димитрова", отбелязва музикалното издание "Дженте".

За едно драматично сопрано партията на Турандот изисква рутина, голямо техническо майсторство, а също и физическа енергия. По този повод Гена Димитрова казва, че 30-те минути пеене в "Турандот" се равняват като натоварване на пет изпълнения на Абигайл в "Набуко". "За мен няма по-добра Турандот от Гена Димитрова. Изчела съм и съм изслушала всичко, свързано с нея, безкрайно й се възхищавам. Чувствам се задължена и отговорна, че ще дебютирам именно с тази роля в спектакъла на "Турандот", посветен на 75-годишнината от рождението на моя идол", казва Димитринка Райчева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай