Тракийските съкровища поемат към Япония

Тракийските съкровища поемат към Япония  | StandartNews.com

След феноменалния успех на изложбата ни в Лувъра „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България", някои от най-ценните експонати и артефакти, включени в нея, отново се стягат за далечно пътуване – този път до Япония, информират от пресцентъра на културното министерство.

От 16 октомври 2015 г. до 29 май 2016 г. в столицата Токио и в градовете Сендай и Нагоя ще бъде представена голяма международна изложба „Златната легенда" ("The Golden Legend"), в която ще има и много силно българско участие.

В изложбата ще бъдат представени общо 280 експоната от 20 музея от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония. От българска страна в експозицията ще бъдат включени следните експонати от Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалния археологически музей – Пловдив, и Регионалния исторически музей – Варна: Вълчитрънското златно съкровище, няколко съда от прочутото Панагюрско съкровище, а също така и две златни диадеми и част от уникалните находки от Варненския халколитен некропол, които се считат за най-старото обработено злато в Европа.

В представителната изложба „Златната легенда" в Япония ще вземат участие и културни ценности от Националния археологически музей в Атина, Музея на Ватикана, Националния музей Прадо в Мадрид, Националните археологически музеи в Рим и Флоренция, Музея Орсе в Париж и редица други.

Изложбата ще бъде представена от 16 октомври т.г. до 29 май 2016 г. в следните три японски музея:

Националния музей за западно изкуство, Токио
Музея на изкуството – префектура Мияги, гр. Сендай
Музея на изкуството – префектура Аичи, гр. Нагоя.

Всички разходи по подготовката и реализацията на изложбата „Златната легенда" са за сметка на приемащата страна.

Подготовката на българското участие в международната изложба „Златната легенда" стартира през 2014 г. след посещението в България на г-н Такаши Иизука, куратор на изложбата от Националния музей за западно изкуство в Токио и г-н Масанори Фунахаши от японския вестник "Токио шимбун" /„The Tokyo Shimbun"/.

Организаторите на проявата от японска страна са провели редица срещи с представителите на посолството на Република България в Токио и директорите на Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалния археологически музей – Пловдив и Регионалния исторически музей – Варна, на които са били обсъждани както списъкът на предметите, така и условията за участието на експонати от фондовете на трите наши музея. На срещите са участвали и представители на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерство на културата. Трите културни института от България са подписали договори с партньорите си от Япония по повод включването в международната изложба на експонати, инвентирани в техните фондове. Със съдействието на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерството на културата бяха координирани дейностите по българското участие в представителната изложба „Златната легенда" по въпроси, свързани с определянето на комисарите и уточняване на изискванията по отношение на правата и ангажиментите на съорганизаторите в проявата от двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай