Теди качва 100 зрители на сцената

Теди качва 100 зрители на сцената | StandartNews.com

"Каквато ти ме искаш" е поредната премиера на Москов в Народния театър

Теди Москов качва в четвъртък стотина зрители на голямата сцена в Народния театър. Тогава известният режисьор ще завърти "официално" за първи път новия си спектакъл - "Каквато ти ме искаш". Ернестина Шинова преведе пиесата на световноизвестния сицилианец Луиджи Пирандело специално за стария си приятел, с когото някога бяха заедно студенти в Италия и оттогава се превърнаха в страстни поклонници на изкуството и великите артисти под палещото й слънце. Всъщност текстът за първи път ще звучи на български. Снежина Петрова е в ролята на Непознатата - загадъчна и фатална жена, която живее в дома на писателя Салтер и дъщеря му Моп. Те, естествено, дори не подозират за нейното объркано минало. Докато не се появява също толкова изненадващ мъж.

Той предлага на Непознатата да се върне към предишния си живот - със съпруг, семейство и наследство. Оказва се, че войната я е принудила да избяга в Берлин, а съзнанието и подсъзнанието й не желаят да приемат и да се помирят нито със спомените, нито с действителността. Но, естествено, нищо не е такова, каквото изглежда - нито пък участниците в драмата са тези, за които се представят. Теди разнищва темата за идентичността и за маските, които всеки носи под предлог, че търси истинското си лице зад тях. Посланията на Пирандело и на Москов са ясни - автентичността се превръща в жертва на представите и илюзиите, на мерака да бъдем харесвани. Версиите за живота и човека се сблъскват челно - разбира се, с много черен хумор, типичен както за автора, така и за режисьора. Да припомним, че Пирандело получава Нобелова награда за литература през 1934 г. за "дръзкото и бляскаво пробуждане, което предизвиква в театъра и на сцената".

Теди не пропуска и този път ловко да се заиграе с гледните точки. Неслучайно публиката дели пространството с актьорите, а по средата на залата от чига е спуснат огромен екран. Върху него вървят предварително заснети кадри от постановката, както и моментното действие под прожекторите. Така Теди мултиплицира сантименталния екшън на различни нива, а мултимедията припомня, че той надали се е отказал от желанието си да прави кино.

В ролите са Стоян и Цветан Алексиеви, Илияна Коджабашева, Никола Додов, Марин Янев, Жорета Николова, Вяра Табакова. Сценографията е на Чавдар Гюзелев, фамозните костюми са на Свила Величкова, композитор е Антони Дончев.

текст под снимка: Снежина Петрова, Никола Додов и Стоян Алексиев в "Каквато ме искаш"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай