Театърът на Варна триумфира в София

Николай Урумов и Михаил Мутафов са звездите в „Юн Габриел Боркман“

Театърът на Варна триумфира в София | StandartNews.com

Варненският театър пожъна респектиращ успех в столицата. Трупата гостува в Сатирата с „Юн Габриел Боркман“ на Хенрих Ибсен – превод, постановка и сценична редакция на Пламен Марков. Николай Урумов и Михаил Мутафов са звездите в спектакъла с художник Мира Каланова и композитор Калин Николов. В останалите роли са Милена Кънева, Теодор Каракачанов, Биляна Стоева, Христина Джурова, Мелин Ердинч, Миглена Везирова. Няколко пъти зрителите аплодираха по средата на действието.    

В написаната през 1896 година пиеса „Юн Габриел Боркман“ великият норвежки драматург, прочут като „Фройд на севера“ , рисува в драматични краски социално-психологически портрет на обществото, подвластно на тотално разминаване. Темата за разминаването като следствие от различията в световъзприятието на героите и измамните цели, които те си поставят, е разгърната в блестяща драматургия с пълнокръвно изградени персонажи. Коренно противоположни, гледните точки на жената и мъжа, обричат любовта им на провал – ако за Ела „нищо няма смисъл извън любовта“, то банкерът Боркман убедено принася любовта в жертва на егото и мегаломанските си амбиции за индустриална империя, която - дори излязъл от затвора, той продължава да привижда като висша цел в служба на обществото.

Полюсно раздалечени са коравосърдечната госпожа Боркман и близначката ѝ Ела, отгледала безкористно Ерхарт, сина на семейство Боркман, между обсебения от себе си Боркман и готовия във всеки момент да пренебрегне себе си писар Фолдал, между все още невинната му дъщеря Фрида и обиграната госпожа Уилтън, която оплита в коварните си планове Фрида и наивния Ерхарт, отказал да се превърне в изкупителна жертва за несъстоялите се мечти на родителите си и Ела. Изборите преодпределят грешките, които отвеждат героите в различни посоки, подтикват ги към прошка или дори смърт. Катарзисът е задължителен. Както казва самият Ибсен: „Животът е битка с душевните тролове и чудовищата всъщност са вътре в самите нас.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай