Страшен скандал с Оскарите. Една номинация гърми

Филмът "Лесли" побърка Академията

Страшен скандал с Оскарите. Една номинация гърми | StandartNews.com

 

Раздаването на Оскарите и тази година няма да мине без скандали.

И докато миналата година Уил Смит помрачи церемонията, сега разправиите тръгнаха само 4 дни след номинациите, а една от тях  е на път да изхвърчи от съревнованието.

Заплетена в скандална история е претендентката за категорията "Най-добра актриса" – актрисата Андрея Райзбъро от малко известния филм „Лесли“.

Актьор

Номинацията на 41-годишната британка дойде много изненадващо, а после се оказа, че е дело на предприемчивите създатели на филма, които обаче  преминали границата на порядките на конкурса.

Те ежедневно изпращали стотици съобщения и имейли до членове на Академията, както и до влиятелни звезди, с молба да гледат филма и да подкрепят Андреа. Факт е, че това проработи: Едуард Нортън, Кейт Уинслет, Дженифър Анистън, Деми Мур и други публично дадоха високите си оценки за филма, а главната героиня се сдоби с номинация от 218 гласували за нея академици.

Всичко щеше да е чудесно, ако конкурентите не бяха извадили хартата на Оскарите, в която пише, че подобно използване на лични връзки и обсъждане на номинираните се вписва в статията "лобиране" и то влиза в графата "строго забранено". 

Цялата шумотевица дойде след разследване на топжурналиста Марк Белони, в което той разказа, че Райзбъро е попаднала в листата на Оскарите благодарение на агресивната кампанията на режисьора на филма Майкъл Морис, който лично звънял на звездите. Искал покрай номинацията ѝ филмът му да натрупа приходи. В социалните мрежи също обърнаха внимание на неочакваната поява на Райзбъро в списъка с най-добрите актьорски изпълнения, като обвиниха Академията в расизъм.

Режисьорът Джеймс Камерън пък се присъедини към масовото недоволство заради пренебрегването на Виола Дейвис в "Жената воин".

Академията се оказа в голям конфуз и обяви, че ще провежда специално разследване. Излезе и със специално изявление, в което обяви, че ще преразгледа процедурите на кампанията около тазгодишните номинирани, за да гарантира, че няма нарушени правила.

Между другото, това не е първия случай с преразглеждане на номинациите. В историята на наградите девет пъти са били отстранявани номинирани за Оскари. Любопитен факт е, че първият в този списък е бил великия Чарли Чаплин. По онова време организаторите се страхуваха, че той ще отнесе у дома четирите основни статуетки и затова му връчили специална награда "4 в 12", премахвайки го от всички големи номинации.

Филмът "Лесли" обаче няма как да се сравнява с шедьоврите на Чаплин. Той е събрал приходи от едва 27 000 щатски долара от продадени билети от излизането си през месец октомври. Заснет е още по време на пандемията през 2020 г., но излезе на филмовия фестивал в Кан миналата година.

Историята представя Андреа Райзбъро като самотна майка, чийто живот се преобръща след печалба от лотарията.

Андреа Райзбъро за изненадваща номинация за Оскар, кампания за A-List – The  Hollywood Reporter - Актуализирано време за новини

 

Дали обаче Андрея ще уцели джакпота като се измъкне от скандала, предстои да видим във вторник, когато Академията ще каже тежката си дума.

Церемонията по връчването на наградите ще е на 12 март в Лос Анджелис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай