След 7г. из Европа "Бяла лястовица" пак е в Перник

След 7г. из Европа "Бяла лястовица" пак е в Перник | StandartNews.com

След седем годишен гастрол из Европа в Перник се завърна изложба от творби на деца с и без увреждания. Те са обединени в интегрирана група по приложно изкуство с ръководител Татяна Китанова в Обединен детски комплекс – Перник. Серията от пана "Бяла лястовица" беше приета с адмирации в международния център "Морис Равел" в Париж, Меката на художниците - Монмартър, световния енергиен гигант "Арева и редица образователни, културни и социални институции във френската столица, както и в Българския културен институт в Берлин, в Европейския икономически и социален комитет в Брюксел и на други места.

Сега изложбата е експонирана в галерията „При кмета" в сградата на община Перник.

Паната съчетават различни техники и се създават колективно от деца и младежи със специални образователни потребности и техни здрави връстници, като всеки влага свое виждане и индивидуалност. Постиженията на арт-групата на Китанова са признати от Европейската асоциация на институциите за свободното време на децата, която прие ОДК-Перник за свой член и на базата на пернишкия опит създаде специална секция за деца и младежи с увреждания в Прага. Инициативата е с начало от 1999 г., когато в Перник се разкрива един от първите в страната дневни центрове за деца и младежи с интелектуални затруднения "Добро сърце".

Сега Арт групата Китанова се посещава седмично от стотина деца, а неколцина от възпитаниците й със специални потребности представяха свои самостоятелни изложби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай