Скулптор и живописец представят „Пеещи пясъци“

Сава Цонев и Моно Петра откриха първата си съвместна изложба в  артистичното пространство „Фабриката 126“ в столицата

Скулптор и живописец представят „Пеещи пясъци“ | StandartNews.com

Скулпторът Сава Цонев и живописецът Моно Петра откриха в Деня на Европа – 9 май, първата си съвместна изложба, озаглавена „Пеещи пясъци“. Експозицията е разположена в артистичното пространство „Фабриката 126“ в София на бул. „Мария Луиза“ номер 126.

Автор на името е Моно Петра: „Представете си, че сте на плаж, който е само за вас! Прибоят пее и създава скулптурите, картините“, каза Моно Петра. На журналистически въпроси какво е посланието на изложбата, Сава Цонев бе категоричен: "Ние послания не даваме, даваме удоволствие“.

Действително, ако човек реши да презареди емоцията си с позитивно слънчево настроение, „Фабриката 126“ е точното място. Там някъде, сякаш скрити на последния етаж са изложени произведенията на талантливите творци, които сякаш са пренесли звука от разходките им по пустите пролетни плажове.

Експерименталната живопис на Моно Петра, който се прочу покрай изложбата си на Луната през 2021 г., се допълва от изящните каменни скулптури на Сава Цонев, които сякаш обозначават началото и края на песента от плъзгащите се крака по чистия пролетен морски пясък. Тази самотна идилия на двамата автори обозначава дни по начин, който задължително трябва да се види от българската публика.

„Ние сме истински европейци и се гордеем, че открихме  изложбата си в Деня на Европа“, каза Цонев. „Савата е световен скулптор“, допълни го не на шега Петра.

„Съзнателно ли произведенията са без имена?“, „В търсене на свободата ли е експозицията?“ и „Как живее днес свободният творец?“ Това са въпросите, които „Стандарт“ зададе на двамата творци.

Моно: „Картините ми нямат имена, съзнателно реших да звучат абстрактно. Избрах мой си начин  да  споделя лични моменти от миналото. И: О, живеем много трудно, но  много щастливо!“.

Сава: „Между нас казано, нямаше  време за имена. При  мен става дума за вариации на няколко фигури, които водя и развивам. Може да се каже, че това са съзерцателни работи без никакъв драматизъм в тях. Банално ще е да кажа, че живеем трудно. При нас, свободните творци  нещата идват на вълни. Докато при  другите е ситен ритъм…“.

Още на откриването част от творбите в „Пеещи пясъци“ бяха откупени. Изложбата продължава  до 9 юни. Какво пък? След като гласувате, можете да се отбиете поне, за да съпреживеете усещанията на Сава Цонев  и Моно Петра.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай