Щуротиите на мистър Бийн

Щуротиите на мистър Бийн  | StandartNews.com

Образът на зевзека се ражда в Оксфордския университет

Мистър Бийн нахлува премиерно на екрана на 1 януари 1990 година. Днес той е по-известен от когато и да било. Актьорите, които влизат в кожата му, са Роуън Аткинсън, Ричард Къртис и Робин Дрискол. Най-добър е Аткинсън. На откриването на олимпийските игри в Лодон през 2012 година той беше поканен от организаторите като символ на британската култура по света. Неговият пост в социалната мрежа Twitter винаги събира огромен брой харесвания. През 2002-ра започна и анимационна версия на премеждията на Бийн. Тогава епизодите бяха 26. Във всеки един от тях присъства и най-добрият му приятел - неговото мече. Дамата на сърцето на смешника пък се казва Ирина Гоб, изиграна от Матилда Зиегле. Връзката им обаче не доведе до сватба - и това е поредната голяма мистерия около героя. Той влиза в историята на седмото изкуство и с миникупъра си. Жълтозелената кола, която притежава от диван до класическо швейцарско ножче, е неизменен спътник в неговите пътешествия. В епизода "Направи си сам, господин Бийн" комикът успява да управлява автомобила си, докато е на капака му.

Историята

Преди 12 години излиза първата голяма пародия, посветена на тайните агенти, начело с Джони Инглиш. Всички си падат по тях - дори кралицата. Във филма през 2011-а агент Инглиш има задача да убие китайския премиер. В друга лента на път за Канзас Бийн открива Франция, колоезденето и дори любовта на живота си. Помните ли как Димитър Цонев мърдаше ушите си в детската класика "Таралежите се раждат без бодли". Героят на Бийн, случайно или не, е успял да усвои същия талант. От други кадри пък става ясно, че има склонност да прекарва много време в тоалетната. Прототипът на Бийн е измислен в Оксфордския университет през 80-те години на миналия век. Днес той обира овации вече в 15 филма. Получава награди след всеки от тях. Всички го обожават. Дори когато предизвиква инцидент с болит от класическата формула 1, струващ на Макларън скромните един милион долара. Самият Аткинсън вече толкова се е слял с персонажа си, че феновете трудно могат да ги различат. Кара като него "Мини купър", винаги е официален - дори на плажа е с костюм и вратовръзка. Феновете му във Фейсбук са над 15 милиона, а титлата "сър" е неизменна част от живота му.

Торта за феновете

Какво е рожден ден без торта? Ако случайно сте майстори сладкари, да знаете, че има официално състезание за това как ще изглежда глазурата на Мистър Бийн за неговия празник. Наградата не е финансова, а е символично участие с тортата в епизода с партито. Ако нямате търпение за купона, запълнете времето си с трите игри в официалния сайт на Мистър Бийн. Първата от тях е пасианс, като всяка карта е земенена с персонаж в анимационните епизоди. "Мистър Бийн и самолета" се казва втората. Нейната цел е да се управяте със стрелките на вашата клавиатура и да избягвате балони, на които е окачено мечето. Последната е най-забавната - в нея вие сте изхвърлени на улицата и вашата съседка ви замеря със собствената ви мебелировка. За колекционери е направен онлайн пазар с вещи на Мистър Бийн. В нарочен сайт пък е проследена цялата история от 1990 година насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай