Сълзи на Царевец заради "Мадам Бътърфлай"

Сълзи на Царевец заради "Мадам Бътърфлай" | StandartNews.com

Велико Търново. Сълзи в публиката проблясваха в нощта на премиерата на Летният фестивал „Сцена на вековете" в съботната вечер на крепостта "Царевец" във Велико Търново. Софийската опера и балет се пренесе в двореца на Асеневци с операта „Мадам Бътърфлай"за седмото издание на фестивала, което ще продължи до 10 август.

Повече от 1200 зрители се насладиха на уникалната постановка на Пламен Карталов по музика на италианския композитор Джакомо Пучини. Трагичната история на една японска принцеса разчуства публиката и по-нежната половина от нея си поплака в тъмното след трагичният финал. Сред гостите имаше внушителна група оперни туристи от САЩ и Япония.

С шедьовъра "Мадам Бътерфлай", на лиричния бард на италианското оперно изкуства Джакомо Пучини, Софийската опера и балет разказа вълнуващата история за една отчаяна и чиста любов, изпълнена с много перипетии и с трагичен край. Това е най-прочувствената и написана с изключителен талант опера на гениалния италианец.

Традиционната японска къща беше централна част от декора в царския дворец на крепостта. Декорите са били докарани от София с тир, а след това с по-малък камион да били изкачени до подножието на Патриаршията. В продължение на
седмица над изграждането на сцената са работили около 50 души. Сцената е оборудвана с мощна осветителна и озвучителна техника. Около 100 киловата лампи, които могат да захранят три села, ще светят по време на представленията.

В афиша на 5 август е класическият балет „Жизел" на Адолф Адам, а на следващата вечер, 6 август - "Зорба гъркът" от Микис Теодоракис.

По две едноактни опери в една вечер ще могат да се видят на "Царевец" на 9 и 10 август. Това са „Селска чест" от Пиетро Маскани и изпълняваната с нея от Софийската опера и балет„Джани Скики" на Пучини. Началото на спектаклите е в 21 часа, а зрителите трябва да са заели местата си 15 мин. по-рано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай