Раздадоха наградите БАФТА. Кой обра статуетките

Събитието се завърна с традизионния си блясък и червен килим

Раздадоха наградите БАФТА. Кой обра статуетките | StandartNews.com

В Лондон се състоя 75-та церемония по връчване на наградите БАФТА. Събитието се завърна с традизионния си блясък и червен килим, след като миналата година протече във виртуален формат заради пандемията от COVID-19. Водеща беше австралийската актриса Ребъл Уилсън.

„Силата на кучето“ и „Дюн“ получиха най-много статуетки, предаде Нова.

Мрачният уестърн "Силата на кучето" спечели двете най-престижни награди БАФТА на Британската академия за кино и телевизия. Лентата на Джейн Кемпиън получи отличието за най-добър филм и за най-добър режисьор. Продукцията имаше осем номинации.

„Джейн Кемпиън, всичко това, което се случва е благодарение на теб. Ти си визионер, който през последните 30 години със своите киноистории прокарва път за онези, чийто глас е заглушен, за малцинствата и неразбраните', заяви продуцентът Таня Сегачиян.

Научнофантастичният епос "Дюн" на режисьор Дени Вилньов взе най-много награди на церемонията, състояла се в “Роял Албърт хол“.

Черно-белият разказ "Белфаст" за детството на актьора и режисьор Кенет Брана в Северна Ирландия получи награда БАФТА за най-добър британски филм. Той имаше шест номинации. 

„Много благодаря на публиката в Обединеното кралство и Ирландия, че изпълвате киносалоните, за да видите филма. Всички приветствате стрийминг революцията, но не забравяйте големия екран - той е жив!'', отбеляза Кенет Брана.

В категорията за най-добра актьор отличието на Британската академия за кино и телевизия спечели Уил Смит за участието си в "Методът Уилямс”. Джоана Сканлън пък грабна приза за най-добра актриса за ролята си във филма "След любовта". 

„Филмът "След любовта"​​ е направен наистина с много любов. Кръв, пот и сълзи. BAFTA благодаря ви за признанието!  Благодаря и на BBC за подкрепата към нискобюджетните филми. Благодаря!“, каза Джоана Сканлън.

Наградата БАФТА за най-добра актриса в поддържаща роля спечели Ариана ДеБоуз за образа си на Анита в "Уестсайдска история".

''Това отличие означава толкова много за мен. Във филма аз пея, танцувам, играя, говоря. Наистина съм поласкана от това признание, защото не всеки ден един артист има възможност да се превъплъти в герой, използвайки всички тези похвати.''

Отличието за най-добър актьор в поддържаща роля пък взе Трой Коцур за "CODA: Дете на глухи родители". Той е първият нечуващ актьор, получил британското киноотличие БАФТА. 

„Най-напред, за мен е голяма чест да бъда тук днес, за да приема тази награда. Мисля, че е страхотно, че всички вие харесвате работата ми дори отвъд Океана. И наистина е невероятно. Искам да поздравя Агент 007 за 60-ата годишнина … Ииии между другото – замисляли ли сте се следващия агент 008 да бъде глух? На разположение съм!„ каза Коцур чрез жестомимичен език. 

Актрисата Лашана Линч, която участва в 25-ия филм за приключенията на Джеймс Бонд “Смъртта може да почака”, получи приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, чийто носител се определя от публиката.

„Благодаря на Барбара Броколи, Майкъл Уилсън, на всички участващи в „Смъртта може да почака“. Всички, които ме подкрепят в кариерата ми. На моите родители, които винаги са до мен и чиито предци са от Ямайка. Благодаря ви за това, което съм", каза Лашана Линч.

Продукцията за агент 007 спечели награда БАФТА за монтаж.

Отличието за оригинален сценарий отиде при Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица", а за адаптиран при Сиан Хедър за "CODA: Дете на глухи родители". Японският режисьор Рюсуке Хамагучи спечели приз БАФТА за най-добър неанглоезичен филм с "Карай колата ми".

Наградата за най-добра анимация получи “Енканто”. За най-добър документален филм с БАФТА беше отличен "Лято на душата" . 

В категорията костюми отличието взе продукцията "Круела”, а за грим и прически - “Очите на Тами Фей”.    

Наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия се връчват две седмици преди "Оскар"-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай