Расистки ли са наградите "Златен глобус"

Твърди се, че нито един от членовете на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд не е чернокож

Расистки ли са наградите "Златен глобус" | StandartNews.com

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която ежегодно раздава наградите "Златен глобус", бе обвинена в расизъм. До това се стигна след публикация на "Лос Анджелис Таймс", според която нито един от членовете на организацията не е чернокож.

Самата Асоциация се състои от 87 души, като в медийното пространство неведнъж са тиражирани делата, които журналисти водят срещу организацията заради отказ да ги присъедини към редиците си. Нещо повече, член на Асоциацията, пожелал анонимност пред "Таймс" заявява: "Приемаме хора, които не са журналисти, защото не са заплаха за никого".

От публикациите по темата става ясно, че организацията, която по дефиниция е с нестопанска цел, заплаща големи суми пари на своите членове, за да членуват в комисии. Липсата на чернокож в редиците пък води до липсата на заглавия като "Da 5 Bloods" и "Ма Рейни: Майката на блуса" сред номинираните в ключови категории.

Според "Холивуд Рипортър" под въпрос пък била вместо това номинацията на сериала "Емили в Париж". Изданието се позовава на данни на "Таймс", според които "Парамаунт Телевижън" е платил престоя на 30 членове на Асоциацията в Париж през 2019-а, за да ги разведе из сета на поредицата от създателите на "Сексът и градът".

Във френската столица журналистите са били настанени за 2 нощувки в петзвезден хотел, където стаята за вечер коства минимум 1400 долара), посетили са няколко музея и са се хранили за сметката на продукцията, пише "Монитор".

Говорител на Асоциацията коментира пред "Таймс", че организацията няма контрол върху индивидуалния вот на членовете. "Ние се стремим да изградим културно разбиране чрез филми и телевизия и да разпознаем как силата на творческото създаване на истории може да образова хората по целия свят по въпроси като тези за расата, ориентацията...", коментират още от там. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай