Неделя,

Пускат възпоменателна монета на Стояна

От: Агенция Стандарт -
578
Пускат възпоменателна монета на Стояна
A
A
A

Конкурси за изработване на художествени проекти за четири възпоменателни монети обяви БНБ на сайта си. Те се отнасят за монети, които предстои за бъдат пуснати на пазара през следващата година.

Първата възпоменателна монета е медна, от серията „Български творци” и е на тема „100 години от рождението на Стоянка Мутафова”. Обявени са конкурси и за две сребърни монети. Първата ще бъде отсечена по случай „150 години от рождението на Гоце Делчев”, а втората - от серията „Природно разнообразие в Република България” на тема „Голям гмурец”. Догодина ще бъде пусната и сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема „Цар Калоян” от серията „Средновековни български владетели”.

За медната и за двете сребърни монети авторът на класирания на първо място проект ще получи 4500 лв., за този на второ място са предвидени 2250 лв., а за трето - 1600 лв. Авторите на най-добрите проекти за монета за Цар Калоян ще получат по-големи суми. Победителят в конкурса ще получи 7200 лв., класираният на второ място - 3600 лв., а за трето място ще дадат 2500 лв.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com