Престижно модно списание призна Кристо

От "Вог" обявиха Христо Явашев за вдъхновител на индустрията

Престижно модно списание призна Кристо | StandartNews.com

Престижното модно издание "Вог" обяви родения в България Христо Явашев-Кристо за вдъхновител на индустрията. Това списанието направи в специално посветена на артиста статия, която разглежда в дълбочина творчеството му.

Авторката Лейрд Борели-Персон описва Кристо като източник на идеи за модата още от 60-те години на миналия век, когато започнал да опакова една от скулптурите на Вила Боргезе в Рим.

"Украсена с пластмаса и обезопасена с връв, творбата е придобила "страхотна форма на мистерия", както казва самият художник. Може би и сега е време да възстановим баланса и да оставим нещо на въображението. Както ни показва непостоянната, но мощна опакована Триумфална арка, въображението може да ни отведе до места, които нямат координати или URL адреси", пише журналистката в изданието на Ана Уинтур.

По думите й, идеята за опаковането на Кристо и Жан Клод е особено актуална, като е достигнала дори до Мет Гала. Като пример за това е посочена Ким Кардашиян, която отиде инкогнито цялата запечатана в черно на най-грандиозното дефиле пред музея Метрополитън.

Бившата съпруга на Кание Уест не е единствената, която е в този тренд.

Редица дизайнери взаимстваха идеята за платната за опаковане в своите колекции за пролет 2022. Сред примерите за това са новите модели на Том Браун, Алая, Балмейн, Balenciaga, Lemaire и др.

Триумфалната арка, опакована по проекта на Кристо и Жан Клод, радваше жителите и гостите на Париж от средата на септември до началото на октомври. До реализацията на мечтата на артистите се стигна година, след като загубихме Христо Явашев. Въпреки, че екип вече се е заел с разопаковането на прочутия монумент, ентусиастите все още могат да се докоснат до него.

Дейностите по връщането на Триумфалната арка в традиционния й вид ще продължат до 10 ноември, пише "Монитор". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай