Питър Шафър си отиде на 90

Питър Шафър си отиде на 90 | StandartNews.com

Смъртно болният Моцарт е на прага на силите си, гасне в леглото, а на стола до него е Салиери. Амадеус диктува на конкурента си неговата последна, недовършена, велика творба - "Реквием". Салиери с треперещи пръсти записва изречените от Моцарт ноти. Вълнението му е като на човек, намерил съкровище. Цял живот строго и аскетично е създавал музиката си в служба на Бог, а сега вижда истинския негов избраник - гения Моцарт. "Той беше моят идол. Гласът на Бога...", казва обзетият от ревност, завист и страхопочитание Салиери. А дори когато санитарят бута инвалидната му количка в лудницата, той чува в главата си пронизителния смях на Волфганг.

Тези велики сцени от филма "Амадеус" ще вълнуват поколения наред. А човекът, който ги написа - един от най-титулуваните драматурзи на ХХ век, Питър Шафър, почина на 90 години в понеделник, по време на пътешествие в Ирландия. Шафър създава "Амадеус" първо като пиеса, вдъхновен от "Моцарт и Салиери" на Пушкин. Големият Милош Форман пък я гледа на Бродуей и веднага вижда в нея възможност за филм. Шафър се съгласява, преработва сюжета няколко пъти, докато накрая представя на Форман изкусно написан сценарий. После е ясно: за чешкия режисьор остава да заснеме легендарната лента, получила 11 номинации и спечелила 8 статуетки "Оскар", надминала по успех дори прочутия "Полет над кукувиче гнездо". "В образа на Салиери, посредствения, но упорит композитор, страдащ от завист към Моцарт, има и автобиографичен елемент. Шафър се чувстваше по същия начин спрямо Самюъл Бекет и Харолд Пинтър, които бяха негови кумири", каза пред "Гардиън" един от театралните режисьори на "Амадеус" Питър Хол.

Шафър обаче далеч не се изчерпва с "Амадеус". Автор е на една от най-играните на Бродуей пиеси: "Еквус". В нея младо момче, обожаващо конете и дори развило обсесия към тях, една вечер ослепява шест прекрасни жребеца. Разпитван е от умел психиатър, а пиесата започва постепенно да освобождава спирала от дълбоки психологически тайни за детството, неговия край, любовта и сексуалността.

Историята за момчето и конете и до днес е синоним на една от най-мистериозните, красиви и интелигентни творби в театъра. "В Лондон "Еквус" се превърна в сензация, защото показваше жестокост към конете.

В Ню Йорк пък защото показваше жестокост към психиатрите"

казва в едно от интервютата си драматургът.
"Питър искаше да прави сложен, дълбок, автентичен театър. Неговото перо беше съвършено. В пиесите му - камерни или епични - винаги имаше страхотен конфликт. Лудост срещу религия, посредственост срещу гениалност, измислица срещу факт, идеализъм срещу реалност, Бог срещу човек. Тези сблъсъци бяха огънят, който струеше от текстовете му. А те ще бъдат играни още дълго", написаха британските медии по повод смъртта му. Шафър впрочем е и един от най-трудолюбивите драматурзи в театъра и киното. За него казват, че разликата между първия и последния вариант на пиесите му била толкова голяма, че изобщо не можеш да познаеш дали става дума за една и съща история. Питър мислел една-единствена реплика с дни, а когато започвали репетиции, използвал идеите и реакциите на актьорите, за да дописва, променя, редактира. Той казва: "Имаше един момент от живота ми, в който осъзнах, че единственото, което трябва и има смисъл да правя, е да се посветя на театъра и да пиша пиеси."

Роден е през 1926 година в еврейско семейство в Ливърпул. Баща му е брокер на недвижими имоти, а има и брат близнак - Антъни Шафър, който също бе драматург, известен най-вече с пиесата "Копой", в чиято филмирана версия играят Лорънс Оливие и Майкъл Кейн. Антъни почина през 2001 година.

Питър завършва история, a по време на Втората световна война е изпратен в мини за въглища. После работи в книжарници и библиотеки, преди да открие драматургичния си талант. Забелязват го с една от първите му пиеси - "Упражнение за пет пръста", а после и с "Кралският лов на слънцето" - драма за завладяването на Перу от испанците.

През 2001 г. кралица Елизабет Втора присъди на драматурга рицарско звание

а през 2007-а той бе въведен в Залата на славата на американския театър. В една от последните версии на "Еквус" главната роля изпълняваше известния с "Хари Потър" Даниел Радклиф. Научих толкова много от Шафър. Миговете, прекарани с него, са безценни за мен", заяви Даниел.

"Трагедията не е конфликт между добро и зло, а между две правди, които са различни една от друга", гласеше пък златното правило на Шафър, което той използваше, за да създава изкусните си творби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай