Отиде си легендарен художник

На 87-годишна възраст

Отиде си легендарен художник | StandartNews.com

На 87-годишна възраст почина американският художник Франк Стела. Той е доминираща фигура в следвоенното американско изкуство, особено с ранните си минималистични творби.

Стела е починал в дома си в Манхатън от лимфом (вид рак, който засяга кръвните клетки, наречени лимфоцити), съобщи "Ню Йорк Таймс".

В началото на кариерата си Стела рисува семпли картини, някои от които нямат за цел да предлагат на зрителите визуална стимулация и са оскъдни по отношение на цветовете - ярък контраст с абстрактния експресионизъм на епохата.

Ранните му творби включват серия от картини "Pin Stripe" - големи произведения с прецизни черни линии върху празно платно - които предизвикват фурор в света на изкуството в САЩ. Стела е признат за голям американски художник, преди да навърши 25 години, и продължава кариерата си в продължение на шест десетилетия.

Той се противопоставя на исканията на критиците да интерпретира творбите му с често цитираната фраза: "Това, което виждате, е това, което виждате". По-късно Стела изследва цвета и формата, като понякога прави картини с неправилна форма и геометрични шарки.

През 70-те и 80-те години на ХХ в. Стела се насочва все повече към триизмерни творби, като включва в тях алуминий и фибростъкло, а накрая се насочва към скулптури за обществени пространства. Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк предлага ретроспективи на творчеството му през 1970 г. и отново през 1987

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай