Огюст Роден без пари в София

Огюст Роден без пари в София  | StandartNews.com

370 хиляди евро струва уникалната изложба от 80 скулптури и 20 рисунки на Огюст Роден, подредена от утре в националната галерия. 200 хиляди от тях са за наема, който обичайно се плаща на парижкия музей на великия скулптор, от чиято колекция са творбите. Но в случая експозицията "Метаморфози" е пратена безплатно в България, съобщи днес Давид Вайзман, културното аташе на френското посолство у нас. Останалите 170 хиляди евро са платени от Министерството на културата ни, Френския институт в България, Столична община, Министерството на транспорта и още няколко спонсора.

Опаковането и пренасянето на творбите е било почти бижутерска работа. В Париж са били поставени в каси, дълги 5 метра, и всяка една от тях е била подредена на строго определено място в огромните камиони. "Повечето от творбите са от гипс, но има и бронзови оригинали с подписа на автора. Гипсът е много крехък материал, затова сме оградили експонатите със стъклени витрини. Тук са "Мислителят" в голям формат от патиниран гипс, огромната по обем 500-килограмова "Крачещ мъж", фигури от "Портите на ада", от които тръгват повечето от работите на твореца. Разделена на шест отделни секции, изложбата позволява да се обхване цялостното творчество на артиста. Рисунките с молив и акварел са много интимни", разказва кураторът на изложбата Софи Биас-Фабиани от музея "Роден". Дамата вече 10 дни заедно с българския си колега, доцент Борис Данаилов, аранжират безценните експонати.

Посетителите на изложбата ще могат да видят и наскоро открит уникален филм. Документалната четириминутна лента е от 1915 г. и представя как Роден работи в ателието си. Скулпторът е роден през 1840 г. в Париж, където баща му е назначен като дребен чиновник в полицейската префектура. Поради силното си късогледство Огюст е доста слаб ученик и през голяма част от живота си не владее добре френски. Забелязвайки, че рисува по тетрадките си, родителите му го записват на безплатна арт школа, където изучава и математика. Когато е на 15, той открива Лувъра и скулптурата с Албер-Ернест-Бельоз. Това определя съдбата му на един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство. "След изложбите на Дега през 2010-та и на Албер Кан година по-късно, това е третата много голяма френска експозиция в България. Тези творби никога не са излизали извън музея "Роден". Стартът на проекта беше поставен преди 18 месеца от Катрин Шевийо, директор на музея, тогавашния министър Вежди Рашидов и предишния ни посланик. После щафетата бе поета от екипа на Петър Стоянович и от мен. Двете култури си взаимодействат, независимо от от това кой е в правителството", каза Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай