Не знам защо завърших тъпото инженерство

Не знам защо завърших тъпото инженерство | StandartNews.com

София. Иван Милев-Вачо Бъндарака е легенда на българския рок. С брат му Димитър са сърцето на "Бъндараците" - заедно с Кирил Маричков и Петър Цанков.

"С Кирил Маричков не отидохме с набора си в казармата, защото тогава, през 1962 г., за първи път разрешиха да следваш и след това да ходиш войник. С Кирчо влязохме от раз строително инженерство, защото сме велики! Шегувам се, разбира се. Брат ми, Димитър Милев-Големия Бъндарак, завърши първо Лесотехническия, а после и Художествената академия. С Кирчо започнахме да следваме, но това беше много тежка специалност. Там имаше един тиквеник, Козарев се казваше, който скъса Киро по "Статика и динамика", а пък той му отговори със стихотворение, което тиквеникът чете пред цялата аудитория. Не си спомням текста, но беше нещо от рода на "който не учи, зеленчуци няма да яде." Маричков го пусна анонимно, между листовете на изпитна работа.

На втората година Киро видя, че не върви, и се отказа. Аз обаче продължих и завърших тъпото инженерство, без и досега да знам за какво ми е тази диплома. През главата ми минаха чудеса, като ДиаМат, ИстМат, История на БКП, История на КПСС и какви ли не още идиотщини. Непрекъснато обаче свирехме и си спомням, че направихме един концерт в института. Пак рокендрол, както винаги - скачане, реване, както си му е ред. Стана страхотно, обаче там имаше разни преподаватели, включително по БКП и всякакви идеологически дисциплини, а аз не ги бях взел тези изпити. И си викам - тия, ако ме запомнят, ще ме спукат от двойки. После отивам на изпит и попадам при един от тях, ама не беше по БКП, по нещо друго беше. Та отивам и доколкото знам нещо - мънкам. Беше през лятото, прозорците отворени, а отсреща - Националното радио и оттам се чува някакво парче. И аз, както си мънкам, изведнъж професорът ми задава въпрос: "Кой пее?" Така се втрещих, че не знаех какво да отговоря, и казвам: "Гошо Минчев". А той вика: "Не е Георги Минчев - еди-кой си е!". И после казва: "Много готини бяхте, страхотен концерт", и ми писа петица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай