Напусна ни известна примабалерина

Гледахме я в "Лебедово езеро" и "Лешникотрошачката"

Напусна ни известна примабалерина | StandartNews.com

 

Напусна ни Милена Симеонова, примабалерина и репетитор на балета на Софийската опера, съобщиха нейни близки, цитирани от Министерството на културата.

Милена Симеонова постъпва с конкурс в Софийската опера през 1976 г., след завършване на Балетната академия "А.Я.Ваганова" в Санкт Петербург, където е стипендиант на Комитета за култура у нас. Притежава богат репертоар, включващ балетите ”Лебедово езеро”, ”Спящата красавица“, "Дон Кихот", „Жизел".

Била е още в главните роли на „Лешникотрошачката“, „Пепеляшка“, „Баядерка“, „Корсар“, „Сюита в бяло“ и други.

Танцувала на сцените на четири континента, Милена Симеонова е изпращана с нестихващи аплодисменти след представленията в цяла Европа, Русия, Австралия, Япония, Южна Корея, Тайван, Египет. Носителка е на два бронзови медала от Международния балетен конкурс във Варна, две бронзови отличия от Международния балетен конкурс в Осака, първа награда на Първия национален балетен конкурс "Анастас Петров", златен медал от Световния фестивал на младежта и студентите 1989 г. и Сребърна и Златна лира на Съюза на музикалните дейци в България.

През 1991 г. примата става преподавател по класически танц в Национално училище за танцово изкуство. Завършили в класа на Милена Симеонова са част от настоящите преподаватели в хореографското училище и редица млади артисти, печелещи международни признания на световните конкурси.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай