На косъм от триумфа! "Уроците на Блага" се размина със статуетката

Филмът на Стефан Командарев, не успя да попадне в късия списък за "Оскар"-ите

На косъм от триумфа! "Уроците на Блага" се размина със статуетката | StandartNews.com

Филмът „Уроците на Блага“, българското предложение за „Оскар“ на режисьора Стефан Командарев, не успя да попадне в късия списък на Академията за най-добър международен филм, пише bTV.

Въпреки безпрецедентната си за български филм "Оскар"-ова кампания, наградите от няколко престижни фестивала и радушния прием от американската критика, "Уроците на Блага" отпадна от състезанието за най-добър международен филм.

Така Стефан Командарев не успя да повтори постижението си (единствено от този род за българското кино) от 2010 г., когато "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" бе сред 9-те в т.нар. шортлист, от който финално се избират петте номинирани в категорията.

От две години насам шортлистът е разширен до 15 филма, но това не се оказа достатъчно за български успех.

Сред заглавията, сред които американската Академия за филмови науки и изкуства ще избира най-добрия неамерикански филм на изминалата година, са очакваните фаворити на Германия ("Учителската стая"), Франция ("Страсти в кухнята"), Италия ("Аз, капитан"), Финландия ("Паднали листа"), Дания ("Обетована земя"), Испания ("Общество на снега"), Япония ("Перфектни дни" на Вим Вендерс), Украйна (документалния "20 дни в Мариупол"), но също и предложенията на Армения, Бутан, Исландия, Мексико, Тунис, Мароко.

През юли „Уроците на Блага“ спечели три награди, сред които и голямата награда „Кристален глобус” от 57-ото издание на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия.

Ели Скорчева спечели наградата за най-добра женска роля на международния филмов фестивал.

„Уроците на Блага“ е една от седемте номинации в 28-те награди „Сателит“ на „Академията за международна преса“.

Номинациите за "Оскар" 2024 ще бъдат обявени на 24 януари, а 96-ите Академични награди ще се връчат на 10 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай