Музеите и галериите готови за протест, какво искат

Обещаните 12 милиона за синдикатите станаха повод за напрежение между партньорите в управлението

Музеите и галериите готови за протест, какво искат | StandartNews.com

Обещаните 12 милиона за музеите и галериите станаха повод за напрежение между партньорите в управлението. Приетото увеличение първоначално не беше заложено в разчетите на правителството, но след реакциите последва промяна.

Законът за държавния бюджет за 2022 година, с гласуваните 12 милиона за музеи и галерии, е обнародван веднага след приемането в парламента. Две седмици по-късно, в Държавен вестник е публикуван и планът на правителството за изпълнението му. Без одобрените средства.

„Още на следващия ден написахме писмо до премиера, до министъра на финансите, министъра на културата“, каза Борис Хаджийски – председател на сдружение "Български музеи".

В понеделник Министерство на финансите публикува ново предложение до кабинета: за отпускане на парите, но вместо 12, в него има 3 милиона и 800 хиляди лева. 

„Не само е странно, но е ужасяващо да видите, че нещо, което е гласувано от Народното събрание, не се изпълнява. Силно се надявам това да е грешка, силно се надявам, че това не едно показно как изпълнителната власт може да прави каквото си иска“, коментира Ива Митева от ИТН.

Според експерти за казуса трябва да бъдат сезирани Конституционния и Административния съд.

„Министърът на финансите е изпълнител на държавния бюджет, а в него са политиките, гласувани от народните представители, независимо дали харесва на който и да е министър“, каза Мария Капон.

В късния следобед Министерство на финансите качи ново предложение. А служителите на музеите и художествените галерии са категорични: искат наведнъж обещаните 12 милиона.

"Синдикатите имат готовност за протестни действия и, разбира се, ако е необходимо, те ще се проведат", каза Хаджийски.

В четвъртък министрите на културата и финансите ще трябва да дадат обяснение за действията си пред депутатите от комисията по култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай