Митко Цонев: Не отивам при Бареков

Програмни съображения режат предаването от БТВ

Митко Цонев: Не отивам при Бареков | StandartNews.com

София. След година и половина в ефира Митко Цонев заедно с предаването "Лице в лице", на което е автор, продуцент и един от водещите, се оттегля от БТВ. Известният телевизионер обясни, че скандал в развода няма. Прекратихме договорните си отношения по взаимно съгласие и мисля, че се разделихме професионално и колегиално. Напускам, защото се смени съдържанието на предаването, каза пред "Стандарт" той.

 

"Лице в лице" е замислено като шестдесетминутен формат. С времето предаването се утвърждава, достига изключително висок рейтинг и това налага то да бъде удължено с още половин час.

 

Смятам, че намаляването на 30 минути е началото на края на това предаване, казва Цонев и добавя. - Не искам да съм съучастник в ликвидирането на един телевизионен продукт, който съм създал с толкова любов. Бившият водещ на "По света и у нас" в БНТ не търси конспирация в случилото се с "Лице в лице". Твърди, че е информиран само за официалната версия, а тя гласи, че времето на предаването се реже по програмни съображения. Дали има някаква външна извънтелевизионна намеса в промяната не знам, мога само да гадая, твърди той.

 

От 11 октомври 2012 година, когато започва "Лице в лице", негови гости са хиляди политици, общественици, хора на културата, изкуството, спорта, журналисти. Често значими новини са се раждали от разговорите на Митко Цонев и Цветанка Ризова с техните събеседници. Аз съм много доволен от формата и искрено съжалявам, че той има такава съдба, казва авторът за своята рожба. Другата водеща Цветанка Ризова има трудов договор с БТВ и остава на работа там, обясни Цонев плановете на своята колежка. Той опроверга и още един слух, който тези дни витае около неговата личност - включването му партията на Бареков "България без цензура". Няма нищо такова. Аз съм телевизионер, оставам такъв и само в тази сфера виждам бъдещето си, заключи той.

 

Няма нищо случайно, че камерата заобичва малкия Митко още от дете. Той печели симпатиите на авторите на филма "Таралежите се раждат без бодли" с това, че умее да си мърда ушите, а може би защото е син на големия Коста Цонев. Всъщност синът твърди, че е крил от баща си факта, че ще става киноартист. Страхувал се, че той ще го спре. В крайна сметка в култовата лента той става третокласникът Любчо, който се връща, не откъде да е, а от Брюксел, града към който драпат да отлетят мнозина кандидати на славата.

 

Може би за успокоение на големия Цонев Митко няколко пъти не успява да омае комисията за ВИТИЗ. Завършва право, но загърбва солидна юридическа диплома. Тайно, този път от майка си, чаровната телевизионерка Анахид Тачева, той се явява на конкурс за репортер в БНТ. Печели безапелационно. Няколко години по-късно мустакът му става емблема на предаването "По света и у нас", а политиците със завист гледат високия рейтинг на любимеца на зрителите.

 

И ето че на родния политически небосклон изгрява звездата на Симеон Сакскобургготски. Младият Цонев е между стоте родни интелектуалци, които го канят да се върне със специално писмо. Монархът става премиер, а Митко негов глас, служба доста отговорна, като се има предвид, че царят се обявява за господар на мълчанието. Верен на шефа си, правителственият говорител прави най-голямата си жертва. Той разрешава да обръснат в "Шоуто на Слави" 25-годишния му мустак. Цената е обещанието на Дългия да спре да се заяжда с Неговото величество. Краят на управлението на Симеон праща Цонев в БТК, а след това отново на най-логичното му място - БНТ, където е един от шефовете, а заедно с това автор и водещ на най-дългото шоу за времето си - цели шест часа в неделя. Следва нова раздяла с националния ефир, разходка из няколко телевизия и дебютът в БТВ. Това е до днес. А утре? "Лицето..." едва ли ще изчезне, твърдят познавачи. Може би само ще смени телевизията. Въпрос на преговори е къде ще отиде. От понеделник отварям пощенската си кутия, казва Цонев. Мисля, че до две седмици ще имаме решения, заключава той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай