„Мистерията“ в кампания с Ани Ленъкс и Ема Томпсън

Хорът се включи в #Resolution2020 в защита на климата

„Мистерията“ в кампания с Ани Ленъкс и Ема Томпсън | StandartNews.com

Трета седмица една песен набира мощна подкрепа от цял свят в социалните мрежи YouTube, Facebook, Instagram и Twitter. Написана за едноименната глобална кампания за климата, „Resolution Song“, тя е споделена от десетки изпълнители и хорове от различни държави. За броени дни композицията беше харесана от много активисти на движението в защита на планетата. Сред тях са прочутите Ани Ленъкс, дуетна половинка на знаменитото дуо „Юритмикс“, и звездата на световното кино Ема Томпсън, носител на по две награди „Оскар“, „Златен Глобус“ и БАФТА. https://twitter.com/i/moments/1174657242664263686

Организаторите на глобалната кампания са поканили световноизвестния ни женски хор „Мистерията на българските гласове“ да се присъедини към инициативата. Съставът записа своя клип за кампанията във Vals-les-Bains в единствения почивен ден по време на неотдавнашното си турне във Франция и той вече се разпространява в социалните мрежи. „Мистерията...“ изпълнява песента на английски и на български език. https://www.youtube.com/watch?v=qG4uJGbPBQI Някои формации – като Грузинския полифоничен хор, я пеят на родните си езици.

Условието на организаторите е всеки, подкрепил кампанията, да наложи своя версия на песента, като отправи посланието на собствения си език, за да може то да достигне до сънародниците му и да номинира друг изпълнител за участие в кампанията. До този момент състави, индивидуални изпълнители и общности от Нигерия, Бразилия, Полша, Монголия, Южна Корея, Тринидад и Тобаго, Индия, Канада, САЩ са изразили подкрепа за кампанията. https://www.instagram.com/joinresolution/ Идеята е индивидуалните „резолюции“ да доведат до приемането от ООН на специална резолюция, свързана с климатичните промени.

„Мистерията на българските гласове“ номинира за участие в кампанията френската вокална група „Corou De Berra“ https://www.youtube.com/watch?v=wYuFub9bP5E) Прочутият ни женски хор изпраща 2019-а с над 40 концерта в 14 държави. Най-много участия – 15, изпълнителките ни са имали през годината във Франция, следвани от Португалия и Полша – по 3 и Холандия, Великобритания и Швейцария с по два концерта.

Последната засега обиколка на „Мистерията“ през 2019-а из Европа беше феноменална – премина през 10 столици и перлите на Швейцария Лозана и Цюрих.  В Скопие хорът представи последния си албум „БууЧииМиш“ съвместно с Лиса Джерард. Голямата и прекрасна акустична зала на филхармонията, открита преди две години, трудно побра всички желаещи да се насладят на изкуството на българките и на австралийската икона от „Dead Can Dance“. Особен интерес предизвикаха както акапелните изпълнения, характерни за звучността на хора от неговото основаване през 1952 година до наши дни, така и авторските разработки на композитора и музикален директор на проекта Петър Дундаков с включването на изтъкнати български инструменталисти. Кулминацията настъпи преди появата на сцената на Лиса Джерард със соловото изпълнение на бийтбоксъра Skiller, ключов участник в авангардния албум. Очарованата публика изрази възторга си от видяното и най-вече от чутото до този момент шумно и много емоционално. Партньорката на Брендън Пери от 80-те до наши дни бе аплодирана екзалтирано за всяка от песните с участието на хора и неговите солистки. Лиса елегантно „прехвърляше“ възторзите ту към музикантите, ту към певиците и тяхната диригентка професор Дора Христова. След двата биса с неизменната и обичана мелодия от филма „Гладиатор“ се изви опашка от възторжени поклонници за автограф. Сред почитателите се оказа и гръцки бизнесмен, специално пристигнал от Солун за събитието. Следващите изумителни концерти бяха в Загреб, Любляна, Прага, Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм, Осло, Виена, Атина.   „Точно преди 30 години този хор спечели „Грами“ за албум в световната музикална категория. „Мистерията на българските гласове“ повлия за създаването на жанра, стремейки се да слее традицията и съвременността. Неслучайно сега в песента „Тропаница“ към тях се присъедини бийтбоксър. А Лиса Джерард сподели, че българите са променили живота й в онова пост пънк време, когато цялата музика се насочваше към звука на "Joy Division", но самата не можеше да се свърже с тъмната и потискаща страна и беше готова да се откаже от своята банда. И тъкмо традиционната българска музика се е оказала нейното спасение – без нея не би оцеляла като певица. Днес, 30 години по-късно, Лиса  пее с "Мистерията на българските гласове" и участва в написването на някои от песните, представени в техния актуален албум "BooCheeMish".  А музиката от „Сега сме свободни“ от „Гладиатор“, за която Лиса спечели „Златен глобус“ с Ханс Цимер, в комбинация с българския традиционен хор, е великолепно преживяване“, написа след спектакъла в Загреб Хелена Ерноич, една от най-известните критички в Хърватска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай