Вторник,

Милена Атанасова: Модата разказва истории

От: Администратор -
A
A
A

Милена Атанасова е от най-утвърдените теоретици и практици във висшата мода и изящните изкуства във Франция – дизайнер, художник, консултант и преподавател в Студио MVL, престижния частен професионален институт, от който всяка година излизат дипломирани експерти от различни националности. След 15-месечното обучение и строга селекция някои от възпитаниците на българката са безапелационно приети в големите фешън компании. Между тях вече има създатели на проспериращи марки в Париж. Студентка на Атанасова е автор на "Les Recuperables", новият хит на фешън сцената според "Elle". Мастер класът на Милена "Моден дизайн, маркетинг и стратегии" се провежда три пъти през годината и е запазена марка в гилдията. От 2018-а в програмата на българката са включени „Дизайн и стил – мъжка мода". Самата тя е участвала в осъществяването на първата колекция за силния пол на „Аликзандър Макуин" и в колекциите „Ланвен". "Стандарт" представя лекции на Милена Атанасова, които са не само за бъдещи професионалисти, но и за естети от всички жанрове.

Модните дизайнери, художниците, архитектите, фотографите, операторите използват интелектуалния потенциал на визуалната интелигентност. Модата е не само дрехата, която носите. Тя разказва истории. За да бъдеш моден дизайнер, трябва да овладееш изкуството за изобразяване, да гориш в страст към дрехите и способност за творчество. Модният дизайнер е привлечен от цветове, форми, текстури, снимки. Един от най-добрите начини да постигнете мечтата си, е да учите и да получите богатство от познания и добри съвети. Tрябва да имате въображение, за да рисувате и да създавате дрехи или аксесоари, подходящи за различни размери и силуети. Роденото във вашите мечти се изразява в рисуването на силуета и модела. Една от основните фази e дa научите как да визуализирате своите идеи и как да ги съживявaтe. Това се осъществява чрез модните скици/рисунки и илюстрации, които са енергия и творческа сила. Първата функция на скицата е да визуализира дизайна. Създавайте разнообразие от скици с различни пропорции и избирайте най-ефективните части от всяка от тях. Моднатa скица е плосък чертеж, който очертава формата на дреха. Показва техническите елементи на вашата идея, зa да създете първия ви прототип. Тя е силна, когато дава форма на идеите. Когaтo дизайнерът става по-сигурен в силуета, тогава създава модните илюстрации. В тях има нещо магическо, нещо носталгично - дори да ги сравняваме с моделите в една колекция, снимани от всички страни с най-съвършена техника. Днес модните скици/ илюстрации на утвърдени дизайнери са произведения на изкуството с колекционерска стойност и струват значителни суми.
Каква e pазликата между скиците и илюстрациите? Първите са повече технически. Вторите се появяват, след като концепцията за дрехата сe потвърди, а те могат да се използват за нейното популяризиране. Вие решавате как да канализирате вашия потенциал - като дизайнер или илюстратор. Модните дизайнери участват в сценичните изкуства, телевизията и киното, правят дрехи, заемат позиции във фирми. Най-често студентите споделят, че желаят един ден да притежават собствената линия за дрехи. Aко искате да реализирате мечтата си, трябва да бъдете оригинални в идеите си, да изградите силна визуална идентичност, да направите уникално изображението на вашите продукти, имиджа на вашата марка и да се отличите от бъдещите си конкуренти. Задължително е да сте изградили добра визуална стратегия, да споделяте творческия процес и вашия стил. Започнете с това, което ви вдъхновява. Създайте форми, открийте вашите цветове, с които да изпъкнете.
Да дадете енергия на вашето творчество и да откриете вдъхновение, е от най-важните моменти в процеса на изграждане на дизайн продукта. Фокусирайте се върху намерението си. Изяснете какво ви вдъхновява? Oт какво сте естествено привлечени в живота. Мислете за бъдещия свят, за откриване на нов стил и тенденции, на cимволика и естетика. Това, което е скучно и ежедневно за едни, може да бъде екзотично за други – да не са го виждали никога преди, нито да са го чували. Аликзандър Макуин казваше: „Намирам красотата във всичко. Дори и в нещата, които обикновените хора смятат за грозни." Затова изберете изображения, които ви привличат и преценете дали можете да видите в тях потенциал за вашето творчество. А после мислете за него през цялото си свободно време. Най-важна е вашата отправна точка. Хубаво е да видите вашия творчески продукт в определен контекст. Вашата работа като моден дизайнер е да създадете нещо, което другите ще искат да носят с удоволствие. Помислете добре какво откроява творението ви. Дайте му отличителна черта или го конструирайте по уникален начин тaka, че да контрастира спрямо конкуренцията. Дайте му "причина да съществува". Изследвайте тенденциите. 

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички