Маестро Камджалов: В тези ужасно странни времена България прави чудеса

Вижте какво още сподели

Маестро Камджалов: В тези ужасно странни времена България прави чудеса | StandartNews.com

Източник: EVA

Йордан Камджалов e диригент, работил на три континента в десетки държави. От 13-14-годишен иска да прави нещо за хората. Единственото, което ме движи е волята ми и стремежа ми да се сподели повече смисъл, повече красота и повече надежда с хората, споделя той за предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

Йордан Камджалов е особено сензитивен към заобикалящата го среда. По всякакъв начин той се опитва да предаде мислите и емоциите си чрез инструментите на възвишения език на изкуството.

"Сегашната действителност - от една страна унизителна, ужасна, мръсна, престъпна, от друга страна - безценна. Ние в изкуството имаме уникалния шанс да виждаме света под един допълнителен ъгъл. Знаем, че най-големите шедьоври се създадат в най - големия ад", споделя той.

Ние създаваме феноменални неща и сме си обещали колкото е по-мръсно, колкото е по-депресивно отвън, толкова повече надежда и сила да даваме чрез това, което ние можем, чрез сцената, каза диригентът.

В тези ужасно странни времена България прави чудеса, ние виждаме какво правят нашите хора в биология, в математика, физика, информатика, лингвистика, шахмат, в художествената гимнастика, в други спортове, в музика, посочва Камджалов.

По думите му това, което България прави е потресаващо и е нужно да се гради новият имидж на България. Ние, както и всеки един друг народ, има най-ужасното в себе си и най-великолепното в себе си. Българинът е направил много неща, от които да се срамува, но българинът е направил и много неща, които са достойни за историята", споделя музикантът. 

Дали смята, че България е страна на гениите или държава на абсурдите, той каза, че България е полюсна страна, може би по-полюсна от всички. Най-големите абсурди, най-големите кражби и най-големите победи и най-голямата човечност откриваме тук, при нас, допълва диригентът. По думите му е много важно с какво се мери, а той никога не се е мерил с хората, а с абсолютно феноменалните хора, с боговете, с небето. "Когато съм виждал колко съм малък това ме е стимулирало по най-красивия начин", допълва маестрото.

"Ние сме по един особен начин предатели на собствената си природа и на собствения си потенциал. На този потенциал е посветена „Академия за човека”, която сега откриваме. Това е едно изключително явление, което е посветено на потенциала на човека, защото дали той ще лети или ще бъде хвърлен в калта до голяма степен зависи от самия човек и от нас като общество", заявава Камджалов.

„Академия за човека” е най-новият проект на маестро Камджалов. Чрез него той иска да затвърди гледната точка, че просветата, културата и образованието са критериите и гаранцията за здравето на всеки един човек, общество и цивилизация.

Диригентът споделя, че това е един феноменален проект. "България има и своите шампиони и учителите на шампионите. Искам да съберем под един покрив шампионите и учителите на шампионите. Един интердисциплинарен, просветен център сме го нарекли, където наука, изкуство и спорт да бъдат прегърнати", каза той. „Академия за човека” е отворена за всички – от деца до 100-годишна възраст и ще се преподават основни науки и изкуства – шахмат, спорт, танци, допълни Камджалов.

Академията ще бъде открита на шести януари, а част от нея ще бъдат педагози, доказали себе си както в национален, така и в световен мащаб.

Не е тайна, че имаме няколко наистина изумителни хора, смята творецът. "Госпожа Благородна Танева например в цигулка, на която чествахме тази година нейния 40-годишен юбилей се оказа, че през това време тя е донесла над 800 награди само нейния клас от национални и международни конкурси. Няма как да бъде подминат и учителят Теодосий Теодосиев, който е един педагогически феномен в планетарен мащаб", посочи той.  Камджалов поясни, че за ментори и ръководители в школата също са поканени  и някои от настоящите европейски шампиони по шахмат. Той допълни, че са  разработени са над 200 индивидуални учебни пакета, които съдържат цялата тази комбинаторика от дисциплини, развиващи ума, сърцето тялото – изобщо здравето за една развиваща се личност. Камджалов сподели, че самият той ще се запише на математика в школана, а други хора от екипа му ще запишат да учат пиано.

Според него България не се грижи за възрастните хора, макар че те са на върха на своето знание и можене. Той е на мнение, че тези хора трябва да бъдат национален приоритет, национални герои. Камджалов смята, че тези хора могат да дадат още на страната ни. Диригентът е на мнение, че държавата не прави нищо за потенциала си и припомни, че преди години е изаказал убеждение, че в България трябва да се създаде спешно министерство на таланта. "Аз продължавам да пледирам това. България да бъде първата държавата на планетата, която да има министерство на таланта. Талантът да бъде обгрижван, воден, той да тегли нацията напред", заяви той.

Диригентът разказа, че е първият българин приет да учи дирижиране в Берлинската консерватория, след Панчо Владигеров е първият за последните 100 години. Когато аз заминах никой български институт и фондация не ми помогнаха, аз отидох сам, с никакви пари, продължава той. "И в първия момент, в който можех да спестя, аз създадох фондация „Йордан Камждалов”.  Защото си спомням и никога няма да забравя как аз тръгвах, аз съм първия българин, моите постижения нямаха аналог в съвременното българско образование, свързах се с най-великите уж български фондациии и всички те си тръшнаха вратата пред малкия тогава Йордан Камджалов. И понеже знам, че не съм единствения, че такива врати се тръшкат може би всеки ден и всяка седмица пред други хора – много по-прекрасни, много по-способни, много по-талантливи от мен, аз реших, че ще се опитам, макар и микроскопично, с един промил ако може – от 1000 деца на едно да съдействаме", разказва той.

На въпроса за отношението на държавата към изкуството, към културата и протестите, той заяви, че изцяло подкрепя колегите си и че те са истински герои. "Продължавайте, не спираме не просто до победа за нашите заплати и за нашите приходи, а до една победа за българската култура, защото без култура няма бъдеще и това не е някакво клише, това са доказани истини от векове и редица европейски страни са доказали тази истина. Ние трябва да не се отказваме от идеята за достойнство на културата, а не просто нашето лично достойнство. Колегите са унизени. Колеги, обичам ви! На добър час! С вас съм до края на света", сподели Камджалов.

Посланието на диригента е да не спираме да вярваме, че около нас все още има много добри хора - изключителни, прекрасни, вдъхновяващи. Да не вярваме на лъжата, че всичко е съсипано, че всичко е изфабрикувано, че няма надежда, продължава той. Не е вярно, че няма надежда, нека в тези тъмни, студени, ледени дни и вечери да намерим поне един човек, на който да помогнем, споделя музикантът.  Той призова да вярваме в доброто. Мисля, че доброто в дългосрочен план е абсолютен победител, каза Камджалов.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай