Любомир Денев-син дирижира благотворителния концерт за Украйна

Ако общуваме със средствата на войната, това е знак за примитивизъм, казва композиторът

Любомир Денев-син дирижира благотворителния концерт за Украйна | StandartNews.com

Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народният театър „Иван Вазов“ са организатори на благотворителния концерт в подкрепа и знак на съпричастност към пострадалите от войната в Украйна.   

Концертът е наречен „Заедно за Украйна“ и започва тази вереч от 19.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“, излъчва се на живо по всички национални и регионални програми на националното радио, а на 3 април БНТ 1 ще го покаже от 21.00 часа. Събраните средства ще бъдат предоставени на Българския червен кръст. Концертът е под патронажа на президента Румен Радев, съобщава БНР.

Композиторът Любомир Денев-син, който повече от 10 години е главен диригент на Филхармония "Пионер", е гост-диригент на благотворителния спектакъл. Ето какво сподели той в "Артефир":

"Може би съм бил в някакъв утопичен свят, но доскоро твърдо вярвах, че човечеството е израснало вече войната... Да живеем в XXI век и всички други средства да са до такава степен изчерпани, че да се прибегне до война, това означава, че ние всъщност сме много назад в нашето развитие. За мен, като човек, ако ние общуваме със средствата на войната, това е знак за примитивизъм."

Концертът е съвместно със Смесения хор на Националното радио и Биг бенда на БНР.

Пиронът в програмата е "Сакрални концерти" от Дюк Елингтън – много интересно произведение за класически хор и джаз биг бенд (солист Елена Сиракова). Програмата включва произведения за кларинет и биг бенд от български композитори – Ангел Заберски-син, Вили Казасян (солист Боби Йоцов), също и една пиеса, която се казва "Шоколадовият влак" от Ангел Заберски-син.  

В началото на концерта ще има някои специални гости – Тамара Калинкина, сопран, която от скоро е в екипа на Старозагорската опера. Концертът ще бъде открит от Биляна Митева – бесарабска българка от Украйна, която ще изпее национална украинска песен.

Любомир Денев-син разказа и за дейността на Филхармония "Пионер", която тази година навършва 70 години от създаването си: "Ще имаме щастието да открием фестивала Софийски музикални седмици на 23 май в зала "България", където ще направим един прекрасен концерт с много от музикантите, свирили през последните 10 години. Ще имаме и гост-диригенти, чийто творчески път също е минал през Филхармония "Пионер".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай